Hemköp

Fiskgryta med fänkål och hemgjord aioli

Recept från Vardagskassen v.40 (2017)

35 min

Fiskgryta med fänkål och hemgjord aioli

Portioner: 4

Ingredienser

ca 600 g torskfilé
4 port valfritt gryn
½ purjolök
1 fänkål
300 g gula morötter (3-4 st)
1 msk smör
1 tsk curry
1 fp passerade tomater (390 g)
1 dl vispgrädde
1 msk buljongpulver
1 ägg
1 ½ dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap

Gör så här

1. Torsk (fat): Skär ca 600 g torskfilé i 3 cm stora bitar. Lägg på fatet och strö över 1 tsk salt. Låt stå.

2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

3. Grönsaker: Strimla ½ purjolök. Ansa och skär 1 fänkål i strimlor. Skala och skär 300 g gula morötter (3-4 st) i 1 cm breda slantar.

4. Fiskgryta (gryta + lock): Smält 1 msk smör i grytan. Bryn grönsakerna och 1 tsk curry i 3 min på medelhög värme. Tillsätt 1 fp passerade tomater (390 g), 1 dl vispgrädde, 2 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning) och ½ tsk svartpeppar i grytan. Låt koka upp och puttra 5-6 min.

5. Aioli (mixerbunke + mixerstav): Tillsätt 1 ägg, 1 ½ dl neutral olja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Sätt mixerstaven i botten av bunken och mixa ca 15 sek, till en kräm.

6. Lägg ner torsken i grytan och sätt på locket. Låt sjuda på medelvärme ca 5 min.

7. Servera fiskgrytan med riset/grynen och aiolin.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten

2-3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa in.

Förbered: Aiolin (punkt 5) går bra att förbereda och förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Lägg ner fisken försiktigt i grytan och var aktsam om du blandar runt då den lätt faller sönder när den är färdig.

Hemköp chat icon