Recept från Vardagskassen v.40 (2017)
35 min
Portioner: 4
ca 600 g torskfilé
4 port valfritt gryn
½ purjolök
1 fänkål
300 g gula morötter (3-4 st)
1 msk smör
1 tsk curry
1 fp passerade tomater (390 g)
1 dl vispgrädde
1 msk buljongpulver
1 ägg
1 ½ dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1. Torsk (fat): Skär ca 600 g torskfilé i 3 cm stora bitar. Lägg på fatet och strö över 1 tsk salt. Låt stå.
2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.
3. Grönsaker: Strimla ½ purjolök. Ansa och skär 1 fänkål i strimlor. Skala och skär 300 g gula morötter (3-4 st) i 1 cm breda slantar.
4. Fiskgryta (gryta + lock): Smält 1 msk smör i grytan. Bryn grönsakerna och 1 tsk curry i 3 min på medelhög värme. Tillsätt 1 fp passerade tomater (390 g), 1 dl vispgrädde, 2 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning) och ½ tsk svartpeppar i grytan. Låt koka upp och puttra 5-6 min.
5. Aioli (mixerbunke + mixerstav): Tillsätt 1 ägg, 1 ½ dl neutral olja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Sätt mixerstaven i botten av bunken och mixa ca 15 sek, till en kräm.
6. Lägg ner torsken i grytan och sätt på locket. Låt sjuda på medelvärme ca 5 min.
7. Servera fiskgrytan med riset/grynen och aiolin.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten
2-3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa in.
Förbered: Aiolin (punkt 5) går bra att förbereda och förvara i övertäckt bunke i kylen.
Tips! Lägg ner fisken försiktigt i grytan och var aktsam om du blandar runt då den lätt faller sönder när den är färdig.