Hemköp
SvgIconSearch

Fiskgryta med fänkål och hemgjord aioli

Recept från Vardagskassen v.40 (2017)

SvgIconTime35 min
Fiskgryta med fänkål och hemgjord aioli
SvgIconCutleryPortioner: 4

Ingredienser

ca 600 g torskfilé
4 port valfritt gryn
½ purjolök
1 fänkål
300 g gula morötter (3-4 st)
1 msk smör
1 tsk curry
1 fp passerade tomater (390 g)
1 dl vispgrädde
1 msk buljongpulver
1 ägg
1 ½ dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap

Gör så här

1. Torsk (fat): Skär ca 600 g torskfilé i 3 cm stora bitar. Lägg på fatet och strö över 1 tsk salt. Låt stå.

2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

3. Grönsaker: Strimla ½ purjolök. Ansa och skär 1 fänkål i strimlor. Skala och skär 300 g gula morötter (3-4 st) i 1 cm breda slantar.

4. Fiskgryta (gryta + lock): Smält 1 msk smör i grytan. Bryn grönsakerna och 1 tsk curry i 3 min på medelhög värme. Tillsätt 1 fp passerade tomater (390 g), 1 dl vispgrädde, 2 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning) och ½ tsk svartpeppar i grytan. Låt koka upp och puttra 5-6 min.

5. Aioli (mixerbunke + mixerstav): Tillsätt 1 ägg, 1 ½ dl neutral olja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Sätt mixerstaven i botten av bunken och mixa ca 15 sek, till en kräm.

6. Lägg ner torsken i grytan och sätt på locket. Låt sjuda på medelvärme ca 5 min.

7. Servera fiskgrytan med riset/grynen och aiolin.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten

2-3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa in.

Förbered: Aiolin (punkt 5) går bra att förbereda och förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Lägg ner fisken försiktigt i grytan och var aktsam om du blandar runt då den lätt faller sönder när den är färdig.

Hemköpskedjan AB, 107 69 Stockholm
Ladda ner vår app på
app store
google play
Hemköp chat icon