Grillad flankstek som skåras ordentligt på bägge sidor spelar huvudrollen i detta drömrecept från grillproffset och matälskaren Sandra Mastio. Ät och njut!
60 min
ÄPPLEGREMOLATA
1. Torka köttet på ytan och skåra det ca 2 mm djupt på båda sidor, diagonalt över fibrerna.
2. Smörj in köttet med olivolja och rejält med salt och peppar.
3. Låt köttet vila tills det når rumstemperatur.
4. Finhacka persilja, riv vitlök och äpple, blanda med olivolja och salt till äpplegremolatan.
5. Grilla på hög hetta och vänd köttet var 30:e sekund för att få en fantastisk karamellisering av ytan.
6. Använd en stektermometer och ta av köttet när det är 54-56°C på det tjockaste stället. Låt vila ca 10 minuter och skär sedan upp i tunna skivor, diagonalt över skårorna och tvärs över fibrerna.
7. Skeda över äpplegremolata, salta och peppra lite till på köttets yta och servera.
Tips! Gör dubbel sats äpplegremolata och blanda hälften med 2 dl crème fraiche eller grekisk yoghurt. Blir en god krämig sås till ev grillrester, en macka eller sallad.
Sandra tipsar om flankstek!
• När du skårar flanksteken så kapas de långa fibrerna som annars drar ihop köttet till en halvmåne när det nuddar hettan. Har köttet väl böjt sig är det svårt att få det jämnt grillat/stekt ända ut i kanterna.
• Skårat kött får en kortare tillagningstid och blir lättare att lyckas med.
• Köttet karamelliseras och får en fin maillardyta.
• När du sedan skär upp köttet tvärs över fibrerna så släpper flankstekens fibrighet, som annars kan upplevas som svårtuggad.
4 portioner