Fläskkotlett med parmesanmos

Nu blir det klassisk svensk matlagning med en liten gnutta Frankrike. Eller Italien? Kanske båda! Vi ska steka fläskkotlett och vi ska göra det med vitlök och rosmarin (det var Frankrike). Till detta ska det svängas ihop ett potatismos med parmesan (Buongiorno Italia!). Att denna paneuropeiska måltid kommer bli otrolig hörs nästan, men om du ändå tvivlar så tar vi det en gång till: Fläskkotlett är bland det godaste vi har, och nej, den blir verkligen inte sämre med parmesanmos. En skysås till blir det också. Och så vitlöken och rosmarinen och ja, allting gott, helt enkelt. Ut i köket med dig! Och ät och njut. Au revoir! Tack och hej! Ciao!

45 min

10 ingredienser


Köpklart recept för totalt

156,85 kr

Fläskkotlett med parmesanmos
  • 4 st

    fläskkotlett

  • 6 st

    vitlöksklyftor

  • 3 kvistar

    rosmarin

  • 700 g

    mjölig potatis

  • 2 dl

    mjölk

  • 1 dl

    finriven parmesanost

  • 50 g

    smör

  • 1 msk

    neutral olja

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

Allergiinformation

mjölkprotein och laktos

Ingredienser

  • 4 st

    fläskkotlett

  • 6 st

    vitlöksklyftor

  • 3 kvistar

    rosmarin

  • 700 g

    mjölig potatis

  • 2 dl

    mjölk

  • 1 dl

    finriven parmesanost

  • 50 g

    smör

  • 1 msk

    neutral olja

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

Allergiinformation

mjölkprotein och laktos

Gör så här

1. Skala potatisen och lägg i en kastrull, fyll på vatten tills den täcks. Lägg ned 3 skalade vitlöksklyftor och salta ordentligt. 

2. Koka potatis och vitlök mjuk, det tar ca 20 minuter, och häll av vattnet. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och häll mjölk och 25 g smör över potatisen. Låt allt bli varmt och stompa sedan till ett mos. Tillsätt parmesan och och smaka av med salt och peppar. 

3. Salta fläskkotletterna och bryn dem i en stekpanna i 2 msk rapsolja. Sänk värmen när de fått fin färg på båda sidor och tillsätt 2 msk smör, 3 krossade vitlöksklyftor och hela kvistar timjan i pannan. 

4. Stek kotletterna tills har en innertemperatur på 70°C. Ös dem med en sked under stekningen.

5. Peppra kotletterna och ställ dem åt sidan. Häll 1 dl vatten i stekpannan och låt koka in till hälften till en sky. 

6. Servera kotletterna med mos och skeda över skysås.

Italiensk-fransk-svenskt till middag ikväll och du kommer tacka din lyckliga stjärna för Europas alla drömmiga kök, här ihopknuffade på samma tallrik bara för din skull. En fläskkotlett med vitlök och parmesanmos coming up!



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

156,85 kr

Köpklart recept för

156,85 kr