Hemköp

Fläsklägg med rotmos

140 min

Fläsklägg med rotmos

Portioner: 4

Ingredienser

2 kg rimmad fläsklägg med ben
1 gul lök
1 morot
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
1 tsk timjan
vatten

ROTMOS:
700 g kålrötter
1 morot
6 potatisar
1-2 tsk salt
vitpeppar från kvarn
½ tsk ingefära, malen
lite fläskspad
2 msk smör
senap

Gör så här

1. Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.

2. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, ca 2 timmar, (eller 40 min i tryckkokare).

3. Plocka köttet från ben och svål och servera med rotmoset och en klick senap.

ROTMOS: 1. Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.

2. Koka kålrötter och morot i fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.

3. Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.

4. Servera till fläskläggen.

Hemköp chat icon