Sveriges favoritsås nummer ett – här i ett recept utan ägg och smör. Vegansk bea till alla! Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.
20 min
1. Separera stjälkarna och bladen på dragonen och finhacka båda.
2. Koka upp kikärtsspadet i en kastrull och reducera till hälften under kraftig kokning. Tillsätt rödvinsvinäger, dragonstjälkar och schalottenlök och låt koka upp.
3. Sänk värmen så att spadet precis bara sjuder. Tillsätt gurkmeja och svart salt.
4. Tillsätt långsamt olja samtidigt som du vispar kraftigt. Spadet kommer nu börja skumma kraftigt och vara genomskinligt under skummet. Efter hand som du vispar i oljan kommer skummet bli fastare och emulgera med oljan och spadet och såsen blir vitare och tjockare. Då kan du börja hälla ner olja snabbare tills du får en önskad konsistens. Om du vill ha smörsmak så vispar du först såsen riktigt tjock, sedan låter du en generös klick växtbaserat margarin smälta ner i såsen. Detta kommer att göra såsen lite tunnare, känns den för tunn kan du bara slå ihop den med lite mer olja igen.
5. Vänd ner persilja och hackade dragonblad. Smaka av med salt och peppar.
Svavel i såsen? Gärna!
Svart salt, eller Kala Namak, är ett svavelberikat salt. I liten mängd kan det användas för att härma smaken av ägg, men var försiktig – använder du för mycket kan det smaka riktigt illa. Svart salt går enkelt att beställa online eller i välsorterade vegobutiker, och en liten påse räcker länge. Du kan också utesluta det från receptet, men då kommer såsen inte smaka precis som riktig bearnaise.
4 portioner