Hemköp

Friterad jordärtskocka med hängd gräddfil och löjrom

Fira in tolvslaget med friterad jordärtskocka – låter svårt, men är både enkelt och supergott. ”Välarbetat och lyxigt!” hälsar receptkreatören Catarina König.

30 min

Friterad jordärtskocka med hängd gräddfil och löjrom

Ingredienser

  • 10 stycken
    mindre jordärtskockor med skal
  • 3 dl
    rapsolja
  • 3 dl
    gräddfil
  • 80 g
    Kalixlöjrom (eller annan rom)
  • 1 knippe
    gräslök, att dekorera med

Gör så här

1. Dagen före: Ta ett kaffefilter och vik kanterna på filtret över en mixerskål, häll i gräddfilen och spänn plast över. Låt stå i kylen 1 dygn. (Då filtreras vätskan i gräddfilen bort, vilket gör den fast och härlig att spritsa.)

2. Skrubba jordärtskockorna och koka dem med skalen på i ca 20 min, tills en provsticka precis går igenom. Häll av vattnet, ta upp och låt svalna.

3. Lägg bladet på en kniv eller en stekspade på kockorna och tryck till så att de plattas till.

4. Hetta upp olja i en kastrull till 150°C och fritera tre skockor åt gången ca 3–4 min, tills de blir gyllene och krispiga på båda sidor. Lägg upp på hushållspapper och salta lätt.

5. Fyll en spritspåse med gräddfil och en med löjrom och spritsa snyggt på jordärtskockorna. Hacka över gräslök och servera.

10 portioner

93,75 kr
Hemköp chat icon