Friterad jordärtskocka med hängd gräddfil och löjrom
Fira in tolvslaget med friterad jordärtskocka – låter svårt, men är både enkelt och supergott. ”Välarbetat och lyxigt!” hälsar receptkreatören Catarina König.
30 min
5 ingredienser
Köpklart recept för totalt
131,70 kr
10 st
mindre jordärtskockor med skal
3 dl
rapsolja
3 dl
gräddfil
75 g
Kalixlöjrom (eller stenbitsrom)
1 knippe
gräslök, att dekorera med
Allergiinformation
mjölkprotein, fisk eller skaldjur och laktos
Ingredienser
10 st
mindre jordärtskockor med skal
3 dl
rapsolja
3 dl
gräddfil
75 g
Kalixlöjrom (eller stenbitsrom)
1 knippe
gräslök, att dekorera med
Allergiinformation
mjölkprotein, fisk eller skaldjur och laktos
Gör så här
1. Dagen före: Ta ett kaffefilter och vik kanterna på filtret över en mixerskål, häll i gräddfilen och spänn plast över. Låt stå i kylen 1 dygn. (Då filtreras vätskan i gräddfilen bort, vilket gör den fast och härlig att spritsa.)
2. Skrubba jordärtskockorna och koka dem med skalen på i ca 20 min, tills en provsticka precis går igenom. Häll av vattnet, ta upp och låt svalna.
3. Lägg bladet på en kniv eller en stekspade på kockorna och tryck till så att de plattas till.
4. Hetta upp olja i en kastrull till 150°C och fritera tre skockor åt gången ca 3–4 min, tills de blir gyllene och krispiga på båda sidor. Lägg upp på hushållspapper och salta lätt.
5. Fyll en spritspåse med gräddfil och en med löjrom och spritsa snyggt på jordärtskockorna. Hacka över gräslök och servera.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
131,70 kr
Köpklart recept för
131,70 kr