Hemköp

Fröpanerad makrill med rostad dillbulgur och äppelsallad

Makrill från frysdisken blir en middag med vårkänslor när den får sällskap av dill och krispiga äpplen. Perfekt en vinterkväll när man längtar efter ljuset!

35 min

Fröpanerad makrill med rostad dillbulgur och äppelsallad

Ingredienser

  • FRÖPANERAD MAKRILL
  • 1 fp
    fryst makrill (400 g)
  • 1 st
    saft av citron (till både makrill+äppelsallad)
  • 1 st
    ägg, uppvispat
  • 1 dl
    blandade frön (sesam- och pumpafrön)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • DILLBULGUR
  • 4 dl
    bulgur
  • 1 dl
    olivolja (0,75 dl till bulgur + 1 msk till äppelsallad)
  • 4 msk
    fryst dill
  • ÄPPELSALLAD
  • 2 st
    äpple
  • 1 påse
    salladsblad (65 g)
  • 1 nypa
    flingsalt
  • VITLÖKSYOGHURT
  • 2 dl
    matlagningsyoghurt
  • 1 st
    vitlök, skalad och riven
  • 1 tsk
    flytande honung
  • TILL SERVERING
  • 0.5 kruka
    dill

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Koka bulgur i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Häll av eventuellt överblivet kokvatten och låt ånga av. Blanda med olivolja, dill och salt. Häll ut i en ugnsfast form och ställ åt sidan.

3.  Rör ihop alla ingredienser till vitlöksyoghurten i en skål och ställ kallt.

4. Ta ut den tinade makrillen ur förpackningen och lägg den i en ugnsfast smord form med skinnsidan nedåt. Salta, peppra och pressa över lite citron.

5. Vispa upp ett ägg i en vid skål. Hacka pumpafrön fint och blanda med sesam. Doppa ovansidan av fisken i ägget, sedan i fröblandningen och ställ in i mitten av ugnen, tills makrillen har en innertemperatur på 55°C (det tar ca 10 minuter). Ställ samtidigt in dillbulgurn och låt den rostas tills den blir gyllenbrun.

6. Skiva äpplet tunt och lägg i en salladsskål. Blanda med olivolja, citron, flingsalt och svartpeppar. Vänd ner salladsbladen.

7. Ta ut fisken ur ugnen och servera med alla tillbehör och lite färsk dill! 

4 portioner

Hemköp chat icon