12 st. bröd
70 min
Portioner: 12
25 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
1 msk psylliumskal (husk)
½ dl kesella
½ tsk salt
1 tsk pomeransskal
5 ½ dl fin mjölmix
TILL PENSLING:
1 ägg
1 msk sesamfrö eller
brödströssel
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm vatten och olja till 37°. Häll blandningen över jästen och rör så att jästen löser sig.
3. Blanda ner psylliumskal och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt kesella, salt, pomeransskal och mjölmix. Arbeta degen väl, gärna i maskin eller med elvisp. Degen ska vara kladdig.
5. Forma med blöta händer 12 runda bullar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45–60 minuter.
6. Värm ugnen till 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på sesamfrö eller brödströssel (se tipsruta på föregående sida).
7. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.