Skinka och köttbullar älskar grönkål. Vi också! Särskilt när den fått sällskap av både smör och grädde… Recept av Catarina König i samarbete med Hemköp.
40 min
1. Repa grönkålsbladen, dvs dra bort grönkålsbladen från stjälken.
2. Koka upp saltat vatten och förväll grönkålen i 7-8 min, tills den blir mjuk.
3. Häll av, låt svalna och krama sedan ur vätskan genom att forma stora bollar av kål med händerna. Låt allt vatten tryckas ut.
4. Lägg bollarna på en skärbräda och hacka grönkålen fint.
5. Hetta upp smör i en non stick-stekpanna (teflon eller keramik), lägg ner all grönkål och låt fräsa samman med smöret. Häll sedan successivt på grädden så att den hela tiden får koka in i grönkålen, men långsamt. Häll ca 1 dl åt gången och låt det koka samman – reducera till en krämig grönkål.
6. Salta ordentligt och mal svartpeppar över. Smaka av.
4 portioner