Hemköp

Krämig gräddstuvad grönkål

Stuvad grönkål passar utmärkt till skinka och köttbullar. Särskilt när den fått sällskap av både smör och grädde… Perfekt tillbehör till julbordet! Recept av Catarina König i samarbete med Hemköp.

40 min

Krämig gräddstuvad grönkål

Ingredienser

  • 400 g
    grönkål (bara blad, ingen stjälk)
  • 65 g
    smör
  • 3 dl
    grädde
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar, nymalen

Gör så här

1. Repa grönkålsbladen, dvs dra bort grönkålsbladen från stjälken.

2. Koka upp saltat vatten och koka grönkålen i 7-8 min, tills den blir mjuk.

3. Häll av och låt svalna.

4. Krama sedan ur vätskan genom att forma stora bollar av kål med händerna. Låt allt vatten tryckas ut.

5. Lägg bollarna på en skärbräda och hacka grönkålen fint.

6. Hetta upp smör i en non stick-stekpanna (teflon eller keramik).

7. lägg ner all grönkål och låt fräsa samman med smöret.

8. Häll sedan successivt på grädden så att den hela tiden får koka in i grönkålen, men långsamt. 

9. Häll ca 1 dl åt gången och låt det koka samman – reducera till en krämig grönkål.

10. Salta ordentligt och mal svartpeppar över. Smaka av.

4 portioner