En klassisk gräddtårta med jordgubbar är en solklar del av sommarens firanden! Vill du spara tid så kan du såklart köpa färdigbakade maränger och tårtbottnar, men det är ju alltid något särskilt speciellt att laga själv - och kanske godast?
120 min
TÅRTBOTTEN
MARÄNGER
FYLLNING
1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 175 grader. Smörj två formar, 15 cm i diameter, och pudra med lite vetemjöl. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda gräddfil och vanilj för sig.
2. Vispa smör och socker krämigt. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt mjölblandningen och gräddfilen i omgångar och rör slätt. Fördela smeten i formarna och jämna till. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Känn efter att de är torra i mitten. Låt svalna
i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt.
3. MARÄNGER: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna tills de skummar. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast smet. Vispa i citronsaften. Klicka eller spritsa smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen, eller tills de släpper från bakplåtspappret.
4. FYLLNING: Skiva jordgubbarna. Mosa eller mixa 100 g av dem med 1 msk florsocker till en sås. Vispa grädden med 1 msk florsocker och vanilj.
5. Dela båda bottnarna på hälften med en brödkniv. Lägg en botten på ett fat, bred på ett lager grädde. Lägg på skivade jordgubbar, några krossade maränger och lite jordgubbssås. Upprepa med alla bottnarna. Avsluta med grädde, skivade jordgubbar, krossade maränger och jordgubbssås.
8 portioner