Hemköp

Grillad färsk lök med löjromsdipp

Grillad lök doppad i karamelliserad grädde med löjrom är löjligt gott.

30 min

Grillad färsk lök med löjromsdipp

Ingredienser

  • 3 knippe
    ca. 8-12 enskilda färska gula lökar, alt annan lök
  • 3 dl
    grädde
  • 3 msk
    löjrom
  • 1 nypa
    salt

Gör så här

1. Häll grädden i en kastrull och låt redu-cera på medelvärme tills den blivit krämig och doftar knäckigt — det vill säga ”karamelliserad”. Salta försiktigt —  löjrommen är salt.

2. Hetta upp en grill och grilla löken hårt — det yttersta lagret ska bli svart.

3. Låt löken vila ett par minuter invirad i en tidning. Ta bort de delar av löken som är mest brända, och klipp sedan i portionsbitar.

4. Häll den karamelliserade grädden i en skål. Toppa med löjrom. Färsk lök finns ofta nyskördad till midsommar. Du känner igen den på sin gröna blast, och den säljs ofta i knippen. Den har en fin, mild smak.

8 portioner

Hemköp chat icon