Den grillade strömmingen signalerar svensk sommar, och är både enkel och snabblagad!
30 min
Portioner: 4
8 hela urtagna strömmingar
1 dl salt
1 liter vatten
CURRYREMOULAD:
1 schalottenlök
olja till stekning
1–2 tsk curry
1 dl pickels, avrunna och finhackade
1 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 krm salt
1. CURRYREMOULAD: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk tillsammans med curryn i lite olja utan att den får färg, ca 5 minuter. Låt svalna. Blanda lök, pickels, majonnäs och crème fraiche. Smaka av med salt och citronsaft.
2. SOTARE: Vispa ihop salt och vatten. Lägg strömmingarna i lagen och rimma i ca 30 minuter. Då blir köttet fastare och lossnar lättare från benet. Torka dem torra och pensla med lite olja.
3. Grilla strömmingarna hårt över kraftig glöd så att skinnet blir frasigt och nästan lite bränt, cirka 2 minuter på varje sida. När de är klara ska köttet ha vitnat vid benet.
4. Servera strömmingen tillsammans med curryremouladen. Servera med pommes frites eller klyftpotatis. 1–2 tsk pressad citron.