6 port 15 min + 30 min i ugn/grill
45 min
Portioner: 6
18 små schalottenlökar
600 g brytbönor
2 msk rapsolja
flingsalt
ÖRT-CRÈME FRAICHE:
1 dl mix av oregano, timjan och dill
2 vitlöksklyftor, färskpressade
½ citron, saft från
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
1. Mixa oregano, vitlök, citronsaft och olivolja med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
2. Tänd grillen, med kol eller vedklabbar, i halva delen så att du har plats att senare låta lökarna rostas på indirekt värme intill. När det brinner kraftigt, lägg lökarna direkt på kolen så att du bränner det yttersta lagret runt om. Lägg åt sidan där det inte brinner. När lågorna börjar avta, stäng locket och rosta på indirekt värme i 20-30 minuter tills löken är mjuk hela vägen igenom. (Innertemperaturen ska vara cirka 90 grader i mitten.) Lägg åt sidan och låt svalna.
3. Ansa och tvätta bönorna, torka och lägg dem i en skål tillsammans med rapsoljan. Mixa så att allt täcks av olja. Lägg bönorna på grillgallret. Håll koll så att de inte bränns vid alltför mycket genom att rulla dem fram och tillbaka i ca 5 minuter. Ta av från grillen.
4. Häll crème fraiche i en skål och ringla ner 2/3 delar av örtoljan samtidigt som du rör försiktigt med en gaffel så att det blir en fin marmorering på ytan.
5. Tryck ut lökarna ur det brända skalet och dela dem på hälften. Lägg dem tillsammans med bönorna på en tallrik. Ringla över resten av oljan och avsluta med flingsalt.