Dukkah är en egyptisk kryddblandning med rostade frön eller nötter, otroligt god till alla sorters grönsaksrätter eller som bas i såser. Blandar du den i en god olivolja har du vips en perfekt dipp till ett gott bröd. Här toppar den morötter och halloumi, ät och njut!
45 min
1. Förbered grillen eller sätt ugnen på 230°C.
2. Skala löken och skiva den tunt, gärna på mandolin. Koka upp ½ dl vatten och blanda med ättika, socker och ½ krm salt. Lägg löken i den varma lagen.
3. Rosta pumpafrön i en torr stekpanna.
4. Mortla fänkålsfrön fint och tillsätt pumpafrön, sesamfrön, spiskummin och timjan. Mortla ihop till ett grovt strössel, blanda i flingsaltet.
5. Halvera morötterna på längden eller behåll dem hela, om de är mycket små. Blanda med 1 krm salt och olivoljan. Grilla morötterna och halloumin tills de fått ordentligt med färg, eller rosta dem på en stor plåt i ugnen i ca 20-25 minuter.
6. Plocka bladen från persiljan. Skär halloumin i tjocka skivor eller bitar.
7. Lägg upp morötterna på ett fat. Toppa med halloumi, picklad lök, dukkah och persilja.
4 portioner