Hemköp

Grön ärtsoppa med mynta, lime och feta

En enkel soppa med krutonger och fetaost kommer här, perfekt att hälla i termos till utflykten eller att svänga ihop en vardag när tiden inte riktigt räcker till. 

25 min

Grön ärtsoppa med mynta, lime och feta

Ingredienser

  • 1 st
    lök
  • 2 msk
    smör
  • 1 msk
    vetemjöl
  • 7 dl
    vatten
  • 2 msk
    kycklingfond
  • 1.25 dl
    vispgrädde
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 5 dl
    frysta gröna ärtor
  • 2 msk
    mynta, hackad
  • 1 st
    lime, skal och saft

KRUTONGER

  • 4 skiva
    surdegsbröd, eller annat ljust bröd
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 1 nypa
    salt

Topping

  • 150 g
    fetaost
  • 1 msk
    olivolja

Gör så här

1. Skala och hacka löken.

2. Fräs löken i smöret på svag värme i en kastrull tills den mjuknat.

3. Rör ner mjölet och låt det fräsa någon minut tillsammans utan att ta färg.

4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka på svag värme i 10 minuter. Krydda med salt och peppar.

5. Rör ner ärtorna och låt dem bara bli varma, inte koka, så behåller de sin gröna färg.
6. Tillsätt myntan.

7. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare. Vill du ha en helt slät soppa kan du sila den.

8. Smaka av med limeskal och saft, kanske lite mer salt och peppar. Håll varm.
9. Riv brödet i mindre bitar och stek det gyllene i olivolja.

10. Tillsätt vitlök mot slutet och låt bara precis steka med, så den inte hinner brännas. Smaka av med salt.

11. Fördela soppan i skålar och smula över fetaosten. Ringla över lite olivolja och toppa med krutongerna och färsk mynta/körvel. 

4 portioner

172,27 kr
Hemköp chat icon