Grön paj med smördegslock

Den här matiga pajen smakar lika bra varm som ljummen eller kall. Överbaka med ett smördegslock innan serveringen.

120 min

16 ingredienser


Köpklart recept för totalt

344,38 kr

Grön paj med smördegslock

PAJSKAL

  • 5 dl

    vetemjöl

  • 200 g

    kylskåpskallt smör

  • 1 st

    kylskåpskallt ägg

  • 1 dl

    iskallt vatten

FYLLNING

  • 3 msk

    olivolja

  • 300 g

    babyspenat

  • 1 st

    stor purjolök

  • 1 knippe

    salladslök

  • 500 g

    ricotta

  • 1 krm

    salt

  • 0.5 krm

    svartpeppar

  • 4 st

    ägg

  • 1 knippe

    örter, t ex dragon, basilika, persilja

  • 150 g

    fetaost

PAJLOCK

  • 1 paket

    utkavlad smördeg

  • 1 st

    ägg

Ingredienser

PAJSKAL

  • 5 dl

    vetemjöl

  • 200 g

    kylskåpskallt smör

  • 1 st

    kylskåpskallt ägg

  • 1 dl

    iskallt vatten

FYLLNING

  • 3 msk

    olivolja

  • 300 g

    babyspenat

  • 1 st

    stor purjolök

  • 1 knippe

    salladslök

  • 500 g

    ricotta

  • 1 krm

    salt

  • 0.5 krm

    svartpeppar

  • 4 st

    ägg

  • 1 knippe

    örter, t ex dragon, basilika, persilja

  • 150 g

    fetaost

PAJLOCK

  • 1 paket

    utkavlad smördeg

  • 1 st

    ägg

Gör så här

1. PAJSKAL: Mät upp mjölet och smöret, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med en kniv och kör ihop till smulig massa. Knäck ägget i ett 1 dl stort mått och fyll på med kallt vatten upp till kanten. Häll ägget med vattnet i matberedaren och kör tills det formas en degboll. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 26 cm i diameter. Se till att degen kommer upp lite över kanterna så att den hålls på platsunder gräddningen. Ställ i frysen ca 20 minuter. Värm ugnen till 335º och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

2. FYLLNING: Hetta upp hälften av oljan i en stor panna. Lägg i spenaten och fräs under omrörning tills spenaten mjuknar, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt.

3. Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken. Ansa och skiva salladslöken. Fräs det skivade i resten av oljan ca 3 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200º.

4. Blanda ricotta, salt och peppar i en bunke. Rör i ett ägg i taget. Vänd ner spenaten och löken. Hacka och vänd ner örterna. Smula ner och blanda fetaosten.

5. Lägg fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 40–60 minuter eller tills fyllningen stannat. Ta ut pajen och låt den kallna 2–3 timmar eller över natten.

6. PAJLOCK: Sätt ugnen på 200º. Klipp smördegen till en rundel, 2–3 cm större i diametern än formen. Lägg den över pajen som ett lock. Tryck till runt kanten med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 20 minuter.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

344,38 kr

Köpklart recept för

344,38 kr