Den här matiga pajen smakar lika bra varm som ljummen eller kall. Överbaka med ett smördegslock innan serveringen.
PAJSKAL
FYLLNING
PAJLOCK
1. PAJSKAL: Mät upp mjölet och smöret, skuret i små bitar, i en matberedare monterad med en kniv och kör ihop till smulig massa. Knäck ägget i ett 1 dl stort mått och fyll på med kallt vatten upp till kanten. Häll ägget med vattnet i matberedaren och kör tills det formas en degboll. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 26 cm i diameter. Se till att degen kommer upp lite över kanterna så att den hålls på platsunder gräddningen. Ställ i frysen ca 20 minuter. Värm ugnen till 335º och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
2. FYLLNING: Hetta upp hälften av oljan i en stor panna. Lägg i spenaten och fräs under omrörning tills spenaten mjuknar, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
3. Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken. Ansa och skiva salladslöken. Fräs det skivade i resten av oljan ca 3 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200º.
4. Blanda ricotta, salt och peppar i en bunke. Rör i ett ägg i taget. Vänd ner spenaten och löken. Hacka och vänd ner örterna. Smula ner och blanda fetaosten.
5. Lägg fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 40–60 minuter eller tills fyllningen stannat. Ta ut pajen och låt den kallna 2–3 timmar eller över natten.
6. PAJLOCK: Sätt ugnen på 200º. Klipp smördegen till en rundel, 2–3 cm större i diametern än formen. Lägg den över pajen som ett lock. Tryck till runt kanten med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 20 minuter.
8 portioner