Grönsakstaco med mangold

Acelgas y papas är namnet på en vardaglig, mexikansk så kallad guisado — gryta. Den görs på papas — potatis, och acelgas. Även om acelgas betyder mangold går det bra att göra denna guisado med i princip vilken bladgrönsak som helst. Serveras i tortilla, förstås!

45 min

Grönsakstaco med mangold

Ingredienser

  • 4 st
    potatisar
  • 2 st
    gula lökar
  • 3 st
    vitlöksklyftor
  • 1 msk
    chiliflakes
  • 1 näve
    mangold, grönkål eller svartkål
  • 1 st
    kyckling- eller grönsaksbuljongtärning (plus ca. 2 dl vatten)
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt

SERVERA MED

  • 1 paket
    vetetortillas
  • 1 dl
    finriven mild getost, till exempel chevrette
  • 2 msk
    hot sauce, valfri, t ex Louisiana Red hot sauce, Chipotle eller Jalapeño

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär potatisen i lagom stora munsbitar, häll över lite olja och grilla mitt i ugnen cirka 45 minuter, tills de är gyllenbruna och knapriga.

3. Riv bort bladen från stjälkarna på valfria bladgrönsaker och grovhacka dem.

4. Koka upp buljong och låt bladgrönsakerna sjuda tills mjuka, ca 5 min.

5. Skiva löken tunt och stek i lite olja i en stekpanna på medelvärme. Smaka av med salt.

6. Skiva vitlök och stek den med de avrunna bladgrönsakerna. Smaka av med salt och chilipulver.

7. Blanda i de krispiga potatisarna precis före servering.

Tips! Den här tacon serveras med en gryta på potatis tillsammans med bladgrönsaker, som mangold, grönkål eller svartkål.

4 portioner