Hemköp

Hasselnöts- och chokladcraquelin

Craquelin är ett franskt bakverk med en deg som påminner om brioche.  De här bullarna smakar fantastiskt av choklad och hasselnöt. Conrad bakar med ren hasselnötsmassa i krämen, men du kan använda t ex Nutella.

60 min

Hasselnöts- och chokladcraquelin

Ingredienser

DEG

  • 50 g
    jäst
  • 5 dl
    mjölk
  • 70 g
    sirap
  • 8 st
    ägg
  • 1.1 kg
    vetemjöl
  • 350 g
    smör
  • 1 msk
    salt
  • 400 g
    fint hackad mörk choklad

HASSELNÖTSKRÄM

  • 5 dl
    mjölk
  • 1.25 dl
    strösocker
  • 8 st
    ägg
  • 3 msk
    maizena
  • 25 g
    smör
  • 75 g
    hasselnötsmassa alt Nutella

Gör så här

1. DEG: Lägg jästen i en bunke till en hushållsassistent och tillsätt först lite av mjölken så att jästen blandar sig. Tillsätt resten av mjölken, sirap, äggulor och mjöl och kör 9–10 minuter på den lägsta hastigheten.

2. Låt degen vila i 60 minuter och tillsätt sedan smör och salt. Degen ska vara slät och elastisk.

3. Vänd ner 300 gram av chokladen i degen och blanda några varv så den fördelas jämnt.

4. Rulla degen till bollar som ska jäsas till ca dubbel storlek.

5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

6. HASSELNÖTSKRÄM: Koka upp mjölken med halva mängden socker.

7.  Rör ihop resten av sockret med äggulor och majsenan.

8. När mjölken kokar, häll den först över bunken med äggulor och rör om och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda ca 2 minuter under ständig omrörning.

9. Ta bort kast-rullen från värmen och ha i smör och hasselnötsmassa/Nutella.

10. Låt svalna i kylen.

11. BULLAR: Använd en sprits och spritsa ner krämen i mitten av varje bulle.

12. Grädda 12–15 minuter i  200 grader varmluft.

13. Riv choklad över bullarna när de har svalnat.

30 portioner

241,15 kr
Hemköp chat icon