Hemköp

Hasselnöts- och chokladpaj med hallon

Hallon och choklad är smaker som gifter sig, och den rostade hasselnöten i mjölet ger extra djup smak.

60 min

Hasselnöts- och chokladpaj med hallon

Ingredienser

PAJDEG

  • 50 g
    hasselnötter
  • 175 g
    smör
  • 2.5 dl
    mjöl
  • 0.75 dl
    socker
  • 0.5 tsk
    salt

CHOKLADKRÄM

  • 50 g
    mörk choklad, 70%
  • 2.5 dl
    grädde
  • 2 st
    äggula och äggvita från stora ägg (eller 4 små)
  • 0.75 dl
    socker

GARNERING

  • 1 ask
    hallon
  • 1 tsk
    florsocker eller riven choklad

Gör så här

Pajdeg: 1. Rosta nötterna i en torr och het stekpanna i några minuter. Skaka om då och då. Häll över i en mixer och mixa till ett mjöl.

2. Blanda hasselnötsmjölet med vetemjöl och socker och nyp in rumstempererat smör. Knåda till en deg.

3. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och förbaka pajdegen på 180 grader, i nedre delen av ugnen i 10–12 minuter.

Chokladkräm: 1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll över i bunken och rör tills chokladen smält helt.

2. Separera äggulor och vitor i separata skålar.

3. Vispa äggulorna med hälften av sockret över ett vattenbad tills det tjocknar till en smet.

4. Vispa äggvitorna med den andra hälften av sockret till ett fast skum.

5. Vänd försiktigt ner äggulesmeten och sist äggviteskummet i chokladen.

6. Häll över krämen i pajen och baka i 160 grader i cirka 20 minuter. Ta ut, låt svalna och ställ sedan kallt att stelna.

Garnering: Toppa med hallon som du lägger i cirklar utifrån och in. Strö eventuellt florsocker över eller riv över lite choklad innan servering.

8 portioner

Hemköp chat icon