Helstekt fläskytterfilé med rabarberchutney och trädgårdssallad

Ta vara på primörerna! Rabarberchutney är lika god till grillad fisk och kyckling. Eller som söt brytning till starka dessertostar. Gör en stor sats – chutneyn lär bli sommarens nya favorittillbehör!

30 min

Helstekt fläskytterfilé med rabarberchutney och trädgårdssallad

Ingredienser

  • 800 g
    fläskytterfilé
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

CHUTNEY

  • 400 g
    rabarber
  • 1 dl
    råsocker (eller rörsocker)
  • 1 st
    jalapeñochili, finhackad
  • 1 st
    kanelstång
  • 1 st
    citron (ca. 1 msk saft, från)

TRÄDGÅRDSSALLAD

  • 1 st
    mindre morot, skalad, tunnskivad
  • 1 st
    mindre fänkål, tvättad, tunnskivad
  • 1 st
    rödlök, tunnskivad
  • 1 påse
    blandad sallad i säsong, t ex spenat, röd mangold, maché, frisée, rucola
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 msk
    äppelcidervinäger
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

Gör så här

1. Skär rabarbern i cm-tjocka bitar. Lägg i kastrull med kanelstång, socker och den finhackade chilin. Sjud sakta i 20-25 min. (Kan med fördel göras dagen innan). Häll upp på burk, låt svalna och ställ kallt.

2. Sätt ugnen på 150°.

3. Krydda fläskytterfilén med salt och peppar, bryn runt om i panna. Ugnsbaka klar till innertemperatur 68°. Låt vila 10 min.

4. Blanda samman alla ingredienserna till salladen, smaka av med salt och peppar.

5. Skär köttet i cm-tjocka skivor och servera tillsammans med chutney, sallad och bröd.

4 portioner