Holländsk äppelpaj
En god paj från en av våra klubbmedlemmar. Äppelpaj och kaffe är vanligt till fika i Holland.
90 min
11 ingredienser
Köpklart recept för totalt
167,75 kr
1 kg
syrliga äpplen
250 g
smör (rumstempererat)
200 g
brunt farinsocker
450 g
vetemjöl
0.5 tsk
salt
1 tsk
vaniljarom
2 st
ägg
100 g
russin
35 g
strösocker
3 tsk
kanel
0.5 st
citron
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein och laktos
Ingredienser
1 kg
syrliga äpplen
250 g
smör (rumstempererat)
200 g
brunt farinsocker
450 g
vetemjöl
0.5 tsk
salt
1 tsk
vaniljarom
2 st
ägg
100 g
russin
35 g
strösocker
3 tsk
kanel
0.5 st
citron
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein och laktos
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Lägg russinen i ljummet vatten och ställ åt sidan.
- Ta fram bakplåtspapper eller smörj springformen (30 cm i diameter) med rikligt med smör och pudra lätt med mjöl. Hela formen ska bli täckt.
- Gör degen: Handvispa de båda äggen. Lägg smör, farinsocker, salt och mjöl i en skål och blanda ihop med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner vaniljarom och en tredjedel av äggvispet och ställ resten åt sidan. Knåda degen, som blir tung. Låt vila i kylen.
- Kärna ur, skala och skär äpplena i grova bitar. Lägg i en stor bunke och pressa över citron. Lägg i de uppmjukade russinen. Blanda strösocker och kanel och häll över. Blanda runt.
- Lägg ¼ av degen åt sidan och spara till garnering. Kavla ut resten till en tunn kaka, cirka 2 milimeter. Om du använder bakplåtspapper kan du kavla direkt på pappret.
- Skär ut en cirkel med formen som mått och placera i formen. Använd bortskurna kavlade bitar till att forma kanterna och fyll på där det saknas, hela vägen upp och över kanten. Se till att det inte är hål i någon skarv någonstans.
- Lägg äppelblandningen i formen. Se till att det blir ett jämnt lager.
- Kavla ut den sparade degen och skär i strimlor. Se till att de har samma längd som formens diameter. Placera i ett gallermönster ovanpå fyllningen. Som överkurs kan man putsa till bitarna runtom och täcka putsningen med en lång degstrimla. Vecka i såfall gärna kanten genom att nypa med tummen och pekfingret.
- Pensla det sparade äggvispet över kakan.
- Grädda mitt i ugnen i 55–60 minuter tills pajen är gyllenbrun. Servera pajen varm med vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Inköpslista
Vi föreslår dessa varor
Varor du kan ha hemma
Köpklart recept för totalt
167,75 kr
Köpklart recept för
167,75 kr