Holländsk äppelpaj

En god paj från en av våra klubbmedlemmar. Äppelpaj och kaffe är vanligt till fika i Holland.

90 min

11 ingredienser


Köpklart recept för totalt

167,30 kr

Holländsk äppelpaj
  • 1 kg

    syrliga äpplen

  • 250 g

    smör (rumstempererat)

  • 200 g

    brunt farinsocker

  • 450 g

    vetemjöl

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1 tsk

    vaniljarom

  • 2 st

    ägg

  • 100 g

    russin

  • 35 g

    strösocker

  • 3 tsk

    kanel

  • 0.5 st

    citron

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein och laktos

Ingredienser

  • 1 kg

    syrliga äpplen

  • 250 g

    smör (rumstempererat)

  • 200 g

    brunt farinsocker

  • 450 g

    vetemjöl

  • 0.5 tsk

    salt

  • 1 tsk

    vaniljarom

  • 2 st

    ägg

  • 100 g

    russin

  • 35 g

    strösocker

  • 3 tsk

    kanel

  • 0.5 st

    citron

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein och laktos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Lägg russinen i ljummet vatten och ställ åt sidan.
  3. Ta fram bakplåtspapper eller smörj springformen (30 cm i diameter) med rikligt med smör och pudra lätt med mjöl. Hela formen ska bli täckt.
  4. Gör degen: Handvispa de båda äggen. Lägg smör, farinsocker, salt och mjöl i en skål och blanda ihop med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner vaniljarom och en tredjedel av äggvispet och ställ resten åt sidan. Knåda degen, som blir tung. Låt vila i kylen.
  5. Kärna ur, skala och skär äpplena i grova bitar. Lägg i en stor bunke och pressa över citron. Lägg i de uppmjukade russinen. Blanda strösocker och kanel och häll över. Blanda runt.
  6. Lägg ¼ av degen åt sidan och spara till garnering. Kavla ut resten till en tunn kaka, cirka 2 milimeter. Om du använder bakplåtspapper kan du kavla direkt på pappret.
  7. Skär ut en cirkel med formen som mått och placera i formen. Använd bortskurna kavlade bitar till att forma kanterna och fyll på där det saknas, hela vägen upp och över kanten. Se till att det inte är hål i någon skarv någonstans.
  8. Lägg äppelblandningen i formen. Se till att det blir ett jämnt lager.
  9. Kavla ut den sparade degen och skär i strimlor. Se till att de har samma längd som formens diameter. Placera i ett gallermönster ovanpå fyllningen. Som överkurs kan man putsa till bitarna runtom och täcka putsningen med en lång degstrimla. Vecka i såfall gärna kanten genom att nypa med tummen och pekfingret.
  10. Pensla det sparade äggvispet över kakan.
  11. Grädda mitt i ugnen i 55–60 minuter tills pajen är gyllenbrun. Servera pajen varm med vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.


Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

167,30 kr

Köpklart recept för

167,30 kr