Hemköp

Honungstårta med yoghurt och kolasås

6-8 PORT, 1½-2 TIM + TID I UGNEN

120 min

Honungstårta med yoghurt och kolasås

Portioner: 8

Ingredienser

TÅRTBOTTEN
3 3/4 dl mjöl


1 tsk bakpulver
1/4 tsk flingsalt
1 1/4 dl turkisk yoghurt, rumsvarm
4 msk flytande honung
1/4 tsk vanilj
125 g mjukt smör
1 3/4 dl socker
2 stora rumsvarma ägg

KOLASÅS
3/4 dl strösocker


3 msk flytande honung
25 g smör
1 dl vispgrädde
1 kryddmått flingsalt

SMÖRKRÄM
200 g mjukt smör


2 dl florsocker
3 msk honung
4 msk turkisk yoghurt, rumsvarm
½ krm vaniljpulver
½ krm kanel

Gör så här

1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 175 grader. Smörj två formar, 15 cm i diameter, och pudra med lite vetemjöl. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Blanda yoghurt, honung och vanilj för sig.

2. Vispa smör och socker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt mjölblandningen och yoghurtblandningen i omgångar och rör slätt. Fördela smeten i formarna och jämna till. Grädda mitt i ugnen 30-33 minuter. Känn efter att de är torra i mitten. Låt svalna i formarna i 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler. Låt svalna helt.

3. KOLASÅS: Värm socker i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. När sockret börjar smälta runt kanten rör du försiktigt med en sked in mot mitten tills allt socker smält och är gyllenbrunt. Ta från värmen, tillsätt honungen och rör om.
Rör ner smöret.

4. Häll i grädden, lite i taget. Rör försiktigt så att allt blandas. Tillsätt salt och låt svalna till rumstemperatur. Såsen kan förberedas dagen innan och förvaras i kylen. Låt den blir rumstempererad innan du häller den över tårtan.

5. SMÖRKRÄM: Vispa smör och florsocker krämigt. Tillsätt honung, yoghurt, vanilj och kanel och vispa slätt. Ser det ut som att smörkrämen skär sig kan yoghurten ha varit för kall. Sätt i så fall skålen över ett sjudande vattenbad några sekunder
åt gången. När det börjar smälta lite i bottnen kan du prova att vispa upp smörkrämen igen.

6. Dela båda bottnarna på hälften med en brödkniv. Lägg en botten på ett fat och bred på ett lager smörkräm. Upprepa med alla tårtbottnar. Bred ett jämnt lager smörkräm över hela tårtan, även sidorna. Ställ kallt och ringla på kolasås före
servering.

Hemköp chat icon