Hemköp

Höstig kyckling i gryta

Nu blir det klassisk höstmat! En hel kyckling som tillagas i gryta i ugnen, med sällskap av bland annat palsternacka och purjo. Superenkelt och lika gott.

50 min

Höstig kyckling i gryta

Ingredienser

  • 1 st
    hel kyckling (eller kycklingdelar på ben vikt ca 1,5 kg
  • 1 kruka
    timjan
  • 5 st
    vitlöksklyfta
  • 3 msk
    olivolja
  • 3 msk
    smör
  • 2 st
    palsternackor
  • 1 st
    purjolök
  • 1 st
    apelsin
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1.    Sätt ugnen på 175°C och ta fram en rymlig stekgryta. 
2.    Skölj purjolöken och skär den i ca 5 cm stora bitar. Skala vitlök och palsternacka, skär palsternackan i grova bitar, ungefär som purjon. 
3.    Bryn smör och olivolja i grytan, stek sedan kycklingen så den får en fin gyllene yta. Lägg i grönsakerna och stek ytterligare några min så att de får färg. Dela apelsinen i två halvor och lägg i grytan. Salta och peppra allt. Sätt på locket och sätt in grytan i ugnen i ca 45 min. 
4.    Ös kycklingen minst två gånger, gärna fler. 
5.    Servera med potatispuré!

4 portioner

Hemköp chat icon