Ta vara på höstens skörd och låt både frukt och grönsaker samsas i en kombo av sött, salt, syrligt, krispigt och krämigt. Här går det såklart fint att ta vad som finns hemma i skafferiet.
40 min
SALLAD
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba jordärtskockorna ordentligt med borste. Halvera och lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen tills mjuka och gyllene, ca 20–25 minuter.
2. Skär päronen i 4–5 tjocka skivor på längden. Smält smöret i en stor stekpanna och stek päronen gyllene på båda sidor. Ringla över lite sirap och låt puttra någon minut. Lyft av och låt svalna.
3. Rosta pumpakärnorna i en torr panna på medelvärme tills gyllene.
4. Plocka makrillen i små bitar, pass på så att inga ben kommer med.
5. Blanda sallad, rostade jordärtskockor, karamelliserade päron och makrill på ett stort fat, eller 4 mindre tallrikar. Toppa med rostade pumpakärnor, gula russin och färsk dragon. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Avsluta med rivet skal av citron.
4 portioner