Hemköp

Höstsallad med jordärtskockor, varmrökt makrill, karamelliserade päron, frön och gula russin

Ta vara på höstens skörd och låt både frukt och grönsaker samsas i en kombo av sött, salt, syrligt, krispigt och krämigt. Här går det såklart fint att ta vad som finns hemma i skafferiet.

40 min

Höstsallad med jordärtskockor, varmrökt makrill, karamelliserade päron, frön och gula russin

Ingredienser

  • 600 g
    jordärtskockor
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 1 nypa
    nymalen svartpeppar
  • 2.5 st
    valfria päron, gärna Conference eller något annat lite hårdare päron
  • 25 g
    smör
  • 0.5 msk
    ljus sirap
  • 0.5 dl
    pumpakärnor

SALLAD

  • 360 g
    varmrökt makrill
  • 65 g
    blandad sallad, tex rosésallad, machesallad
  • 0.5 dl
    gula russin
  • 1 kruka
    finhackad färsk dragon
  • 2.5 msk
    olivolja
  • 1.5 msk
    balsamvinäger
  • 1 st
    citron, skalet

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba jordärtskockorna ordentligt med borste. Halvera och lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen tills mjuka och gyllene, ca 20–25 minuter.

2. Skär päronen i 4–5 tjocka skivor på längden. Smält smöret i en stor stekpanna och stek päronen gyllene på båda sidor. Ringla över lite sirap och låt puttra någon minut. Lyft av och låt svalna.

3. Rosta pumpakärnorna i en torr panna på medelvärme tills gyllene.

4. Plocka makrillen i små bitar, pass på så att inga ben kommer med.

5. Blanda sallad, rostade jordärtskockor, karamelliserade päron och makrill på ett stort fat, eller 4 mindre tallrikar. Toppa med rostade pumpakärnor, gula russin och färsk dragon. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Avsluta med rivet skal av citron.

4 portioner

Hemköp chat icon