Söt rödbeta och nötig jordärtskocka tillsammans med brynt smör med salvia (enkel finess!) ger goda smaker. Tips: Hummusen passar också som snacks, till exempel med rotfruktsstavar.
75 min
HUMMUS
JORDÄRTSKOCKA
TILL SERVERING
1. Koka rödbetorna med skalet på i en stor kastrull i cirka 45 minuter, de ska vara tillagade helt igenom. Häll av vattnet och skölj rödbetorna i kallt vatten. Skala och skär i bitar. Mixa dem i en matberedare tillsammans med kikärtor, tahini, vitlök, pressad citron och salt. Blanda tills hummusen har blivit helt slät.
2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skrubba jordärtskockorna i kallt vatten med en rotfruktsborste.
3. Blanda citronzest, pressad citron, olivolja och salt i en bunke. Vänd i jordärtskockorna och rör om. Lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. Rosta i 30 minuter tills de är mjuka.
4. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i hasselnötter och salviablad från en kruka. Rör om tills smöret börjar bli brunt och doftar nötigt. Ta av från plattan och tillsätt pressad citron.
5. Lägg lite hummus på varje tallrik och ”virvla” i yoghurt, lägg på rostade jordärtskockor och toppa med brynt nöt- och salviamör.
4 portioner