Hemköp

Jordärtskocka med rödbetshummus

Söt rödbeta och nötig jordärtskocka tillsammans med brynt smör med salvia (enkel finess!) ger goda smaker. Tips: Hummusen passar också som snacks, till exempel med rotfruktsstavar. 

75 min

Jordärtskocka med rödbetshummus

Ingredienser

HUMMUS

  • 600 g
    rödbetor
  • 1 fp
    kikärtor, avrunna
  • 1 msk
    sesampasta (tahini)
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 st
    pressad citron (ca. 1 msk juice från)
  • 0.75 tsk
    salt

JORDÄRTSKOCKA

  • 750 g
    jordärtskockor
  • 1 st
    citron (zest och 1 msk juice från)
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt

TILL SERVERING

  • 50 g
    smör
  • 1 dl
    hasselnötter
  • 1 kruka
    salvia
  • 1 st
    pressad citron (ca. 1 msk juice från)
  • 2 dl
    yoghurt

Gör så här

1. Koka rödbetorna med skalet på i en stor kastrull i cirka 45 minuter, de ska vara tillagade helt igenom. Häll av vattnet och skölj rödbetorna i kallt vatten. Skala och skär i bitar. Mixa dem i en matberedare tillsammans med kikärtor, tahini, vitlök, pressad citron och salt. Blanda tills hummusen har blivit helt slät.

2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skrubba jordärtskockorna i kallt vatten med en rotfruktsborste.

3. Blanda citronzest, pressad citron, olivolja och salt i en bunke. Vänd i jordärtskockorna och rör om. Lägg på en plåt eller i en ugnsfast form. Rosta i 30 minuter tills de är mjuka.

4. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i hasselnötter och salviablad från en kruka. Rör om tills smöret börjar bli brunt och doftar nötigt. Ta av från plattan och tillsätt pressad citron.

5. Lägg lite hummus på varje tallrik och ”virvla” i yoghurt, lägg på rostade jordärtskockor och toppa med brynt nöt- och salviamör.

4 portioner

Hemköp chat icon