Hemköp

Jordärtskocksgratäng med vitlöksfräst grönkål

10–12 PORT, CA 50 MIN

50 min

Jordärtskocksgratäng med vitlöksfräst grönkål

Portioner: 12

Ingredienser

700 g jordärtskocka
8 potatisar av mjölig sort (700 g)
200 g grönkål
1 knippe persilja
5 stora vitlöksklyftor
75 g smör
5 dl grädde
7 dl standardmjölk
salt och svartpeppar
3 dl riven lagrad
cheddar eller annan
smakrik ost

Gör så här

1. Skala jordärtskockan och lägg den i kallt vatten med lite pressad citron för att undvika missfärgning.

2. Skala potatisen och skiva sedan jordärtskocka och potatis tunt. Använd gärna mandolin.

3. Skär bort den tjocka stammen i mitten av grönkålen och strimla resten fint. Strimla persiljan. Skiva vitlöken.

4. Smält smöret i en stor kastrull och fräs vitlök, persilja och grönkål tills allt är mjukt. Rör om då och då under tiden och låt inte vitlöken brännas.

5. Slå på grädde och mjölk, krydda med salt och peppar och låt koka upp.

6. Lägg ner potatis och skocka och låt puttra tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Rör om då och då så det inte bränner i botten och ha inte för hög värme.

7. Slå över allt i en gratängform, toppa med riven ost och gratinera i ugnen på cirka 200° tills gratängen har fått fin färg.

Hemköp chat icon