20 min
Portioner: 4
400 g jordärtskocka, skalad grovtärnad
1 gul lök, grovhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk smör och rapsolja
4 dl grönsaksbuljong
1 dl äppeljuice
2 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
LINSSALLAD:
1 liten gul lök, finhackad
1 syrligt äpple, tärnat
1 msk smör och rapsolja
2 dl gröna linser, kokta
1 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
2 msk persilja, finhackad
1. Fräs jordärtskocka, lök och vitlök långsamt i smör.
2. Tillsätt buljong och juice, låt koka någon minut. Tillsätt grädde och låt koka ca 15 minuter.
3. Mixa till en slät och skummig soppa. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
4. Fräs lök och äpple i smör, låt svalna. Blanda i linser och smaka av med salt, peppar, vinäger och olja. Vänd ner persiljan.
5. Vid servering, lägg linssallad i botten och häll sist i den skummiga soppan.