Hemköp

Jordgubbstårta med limemaräng

En nytolkning av vår klassiska gräddtårta med jordgubbar som bakas med maränger istället för tårtbotten.  Den här tårtan får en rejäl skjuts i smak tack vare en underbar glaze på lime och socker.

40 min

Jordgubbstårta med limemaräng

Ingredienser

  • 7 st
    ägg (äggvitor från)
  • 5.25 dl
    strösocker
  • 2 st
    lime (rivet skal från)
  • 6 dl
    vispgrädde
  • 500 g
    jordgubbar

GLAZE

  • 2 dl
    strösocker
  • 1 st
    lime (saften från)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 130° varmluft (ca 150° utan varmluft). Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60–65 grader under konstant vispning. Kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.

2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa med elvisp tills marängen kallnat. Stanna inte vispen  förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop. Vänd ner skalet från den ena limen.

3. Rita upp två 30 centimeter stora cirklar på varsitt bakplåtspapper. Bred ut lika delar  marängsmet i cirklarna och grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och glänta lite på ugnsluckan, låt marängerna stå kvar tills de svalnat.

4. GLAZE: Koka upp strösocker och limesaft till en simmig lag. Skiva jordgubbarna och lägg dem i lagen.

5. Vispa grädden till fast konsistens. Lägg en marängbotten på ett serveringsfat. Toppa med hälften av grädden. Lägg på hälften av de skivade jordgubbarna och lägg därefter på den andra marängbottnen. Toppa med resten av vispgrädden och dekorera med resten av jordgubbarna. Avsluta med rivet limeskal.

10 portioner

152,55 kr
Hemköp chat icon