Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

Ugnsbakad svensk röding med fluffigt potatismos, syrliga rårörda lingon och koladoftande brynt smör gör vilken dag som helst till en fest. Inlagd rättika ger krisp och balans. Receptet kommer från Matfiskodlarna, som vill inspirera till mer hållbar svensk fisk i vardagsmaten. Rödingens milda smak lyfts av smörets djup och lingonens syra, medan moset binder ihop allt med sin lena konsistens. Se till att du hittar svensk röding – och fråga gärna varför om du inte gör det. Det är ett enkelt sätt att visa att du bryr dig om både smak och ursprung.

30 min

18 ingredienser


Köpklart recept för totalt

298,22 kr

Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

RÖDING

  • 560 g

    röding, gärna med skinn

  • 1 msk

    smör eller neutral olja till formen

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    nymalen svartpeppar

  • 0.5 st

    citron

POTATISMOS

  • 1 kg

    mjölig potatis

  • 50 g

    smör

  • 2 dl

    varm mjölk

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • 1 nypa

    strösocker

RÅRÖRDA LINGON

  • 2 dl

    lingon

  • 0.5 dl

    strösocker

BRYNT SMÖR

  • 100 g

    smör

INLAGD RÄTTIKA

  • 1 st

    rättika, ca 20 cm

  • 0.5 dl

    ättiksprit 12%

  • 1 dl

    strösocker

  • 1.5 dl

    vatten

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Ingredienser

RÖDING

  • 560 g

    röding, gärna med skinn

  • 1 msk

    smör eller neutral olja till formen

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    nymalen svartpeppar

  • 0.5 st

    citron

POTATISMOS

  • 1 kg

    mjölig potatis

  • 50 g

    smör

  • 2 dl

    varm mjölk

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    svartpeppar

  • 1 nypa

    strösocker

RÅRÖRDA LINGON

  • 2 dl

    lingon

  • 0.5 dl

    strösocker

BRYNT SMÖR

  • 100 g

    smör

INLAGD RÄTTIKA

  • 1 st

    rättika, ca 20 cm

  • 0.5 dl

    ättiksprit 12%

  • 1 dl

    strösocker

  • 1.5 dl

    vatten

Allergiinformation

fisk eller skaldjur

Gör så här

1. Picklad rättika: Skala rättikan och hyvla den tunt med osthyvel eller mandolin. Koka upp ättika, strösocker och vatten, rör tills sockret löst sig. Häll den varma lagen över rättikan, låt svalna och vila minst 30 minuter.

2. Rårörda lingon: Blanda lingon med socker i en skål. Rör om då och då tills sockret löst sig.

3. Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och pressa potatisen genom en potatispress eller stöt den med en potatisstöt. Tillsätt smör och varm mjölk lite i taget medan du vispar moset fluffigt med ballongvisp. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och strösocker.

4. Ugnsbakad röding: Sätt ugnen på 175°C. Lägg filéerna i en smord ugnsfast form med skinnsidan ner. Krydda med salt, peppar, lite rivet skal och saft av citron. Baka i ugnen 12–15 minuter eller tills innertemperaturen är 48°C. Fisken ska vara precis genomstekt men fortfarande saftig.

5. Brynt smör: Smält smöret i en liten kastrull på medelvärme. Låt det puttra tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Håll ett öga så att det inte bränns! Dra av från värmen och häll över i en liten skål.

6. Servera fisken tillsammans med potatismos, lingon, rättika och brynt smör.



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

298,22 kr

Köpklart recept för

298,22 kr