Hemköp

Kycklingtagine med chermoula

Tagine är en sorts gryta där namnet kommer från just Tagine - ett Nordafrikanskt matlagningskärl. Idag används istället namnet mer som ett samlingsnamn på grytor med kraftiga afrikanska smaker. Som det här receptet från Markiz Tainton där kyckling får lagas med underbara kryddor, potatis och kyckling.

90 min

Kycklingtagine med chermoula

Ingredienser

  • 7 st
    potatisar, skalade och klyftade
  • 1 st
    majskyckling, hel och delad i mindre bitar
  • 2 st
    gul lök, grovhackad
  • 2 st
    tomater, tärnade
  • 3 msk
    olivolja till stekning
  • 500 g
    gröna oliver med kärnor

CHERMOULA

  • 1 g
    saffran (2 kuvert)
  • 1 st
    vitlök, 2 klyftor
  • 1 st
    gul lök, skalad och grovhackad
  • 2 msk
    ingefära, färsk skalad och riven
  • 2 st
    citroner, saft och rivet skal från
  • 1 st
    färsk röd chili
  • 1 knippe
    koriander
  • 1 knippe
    persilja
  • 3 tsk
    paprikapulver
  • 2 tsk
    koriander, malen
  • 3 tsk
    spiskummin, malen
  • 2 tsk
    svartpeppar
  • 2 st
    lagerblad
  • 1 dl
    olivolja
  • 3 tsk
    salt

Gör så här

1. Lös upp saffran i 2 msk varmt vatten.

2. Blanda samtliga ingredienser till chermoulan och kör allt i en mixer. Låt vila i cirka 15 minuter, förbered under tiden potatisen och kycklingen.

3. Lägg kycklingbitarna i chermoulan och låt marinera i 15 minuter.

4. Blanda lök och tomat med lite av chermoulan.

5. Hetta upp olivolja och fräs lök och tomat i 2–3 minuter på medelvärme (viktigt att inte löken får färg).

6. Lägg i kycklingen, över det potatisen och toppa med oliverna. Häll på vatten så att det precis täcker och låt koka på medelhög värme i 45–50 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Gott till: Prova pärlcouscous.

4 portioner

383,09 kr
Hemköp chat icon