Hemköp

Lammstek med örtchilitäcke, purjolök och zucchinigratäng

4 port, ca 1,5 tim

90 min

Lammstek med örtchilitäcke, purjolök och zucchinigratäng

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg lammstek utan ben
2 msk smör&rapsolja
salt och peppar

Örttäcke:
100 g ströbröd


100 g rumstempererat
smör

1 kruka hackad timjan
1 nypa chiliflakes

Purjolök- och zucchinigratäng:
2 skivade purjolökar


2 skivade zucchini
3 dl mjölk
25 g smör
1/3 dl mjöl
1⁄2 dl crème fraiche
50 g parmesan
salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Stek lammsteken runt om i en het panna. Krydda lätt med salt och peppar.

3. Ugnsbaka steken ca 40 minuter till innertemperatur 58°. Låt steken vila ca 15 minuter.

4. Höj ugnsvärmen till 200°.

5. Blanda ihop smör, ströbröd, örter och chiliflakes. Täck lammsteken med örtblandningen och baka gyllene i ca 10 minuter.

6. Gratäng: Smält smör och pudra ner mjölet, vispa kraftigt i 1 minut och tillsätt mjölken under omrörning. Koka såsen i 4 minuter under omrörning och avsluta med att tillsätta crème fraiche, salt och peppar.

7. Sätt ugnen på 180°.

8. Fyll en ugnsform med zucchini och purjolök, häll över såsen och toppa med riven parmesan. Baka gyllene ca 20 minuter.

Tips: Servera lammsteken med lättstekt rödlök och sugarsnaps.

Hemköp chat icon