Hemköp

Latmansbröd över natten

För att baka det här smarta brödet behöver du en gjutjärnsgryta.

60 min

Latmansbröd över natten

Ingredienser

  • 6 dl
    vetemjöl special
  • 1.75 dl
    rågsikt, dinkelfullkorn eller grahamsmjöl
  • 1.5 tsk
    salt
  • 0.5 tsk
    torrjäst
  • 0.5 dl
    vallmofrö
  • 4 dl
    rumstempererat vatten
  • 1 msk
    olivolja

Gör så här

1. Rör ihop mjöl, salt, vallmo och torrjäst. Tillsätt vatten och olivolja och arbeta samman hastigt med en träslev till en kladdig deg. Olja in kanterna på skålen och täck med plastfolie. Låt stå och jäsa i rumstemperatur under natten eller i minst 10 timmar men gärna uppemot 14 timmar.

2. Värm ugnen till 225 grader varmluft och låt en gjutjärnsgryta stå i ugnen under tiden (med lock). Stjälp upp degen på mjölat bakbord men knåda den inte. Bara vik in kanterna under degen och forma den till en rund limpa som påminner om en boll. Tänk på att ju mindre du hanterar degen och trycker till den, desto bättre blir den. Lyft försiktigt över degen på bakplåtspapper och täck med ren kökshand- duk under tiden som ugnen värms upp.

3. Ta ut den varma gjutjärnsgrytan (var försiktig) och lägg ner hela bakplåts- pappret med limpan i grytan. Sätt på locket och ställ tillbaka in i ugnen. Grädda med locket på i ca 30 minuter. Ta upp brödet från grytan och låt grädda i ytterligare 15 minuter direkt på gallret. Ta ut brödet och låt svalna på galler.

4 portioner

36,90 kr
Hemköp chat icon