45 min
Portioner: 4
600 g laxfilé i portionsbitar
salt
KRONÄRTSKOCKA BARIGOULE:
4 kronärtskockor
1 msk olivolja
2 schalottenlökar, skalad och skivad
1 morot, skalad och skivad
4 gulbetor små halverade
1 vitlöksklyfta, skalad och skivad
2 lagerblad
1 kruka timjan
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
4 dl vittvin
salt och svartpeppar
1. Skär toppen av skockorna och plocka bort de nedersta hårda bladen. Greppa stjälken med blomställningen neråt. Skär med en liten kniv av bladen runt blomknoppen tills de inre mjuka bladen blir synliga. Putsa bort de hårda gröna delarna på stjälken. Dela på längden och ta bort luddet närmast botten.
2. Värm oljan i en kastrull och svetta skockorna under 5 minuter utan att dom får färg, lägg i samtliga grönsaker. Häll på vatten, kycklingbuljongtärning och vin, låt sjuda 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Krydda laxen med salt och stek i het panna ca 3 minuter på var sida.