Hemköp

Lime-, kokos- & zucchinitårta

120 min

Lime-, kokos- & zucchinitårta

Portioner: 10

Ingredienser

TÅRTBOTTEN:
ca 1 kilo zucchini,
2–3 medelstora
6 lime
100 g sötmandel
2 msk helt linfrö
1 rågad tsk bakpulver
4 dl rismjöl
1 dl kokosflingor
5 ägg
3 dl rårörsocker
kokosolja till formen

LIMECURD:
6 msk pressad lime
5 tsk maizena majsstärkelse
1 dl rårörsocker
1 dl kokosgrädde
5 äggulor
4 msk kokosolja

FYLLNING & DEKOR:
ca 2 förp väl kyld kokosgrädde eller kokosmjölk, 3 ½ dl (ej kokosvattnet)
1 dl kokoschips
rivet skal av 1 lime
ätbara blommor, t ex krasse, gurkört eller viol

Gör så här

1. TÅRTBOTTEN: Skölj och finriv zucchinin. Lägg det rivna i en kökshandduk, vira ihop, pressa ur vätska och lägg den i ett durkslag. Låt stå 30 minuter, pressa ur mer vätska så att det rivna väger 465 g.

2. Sätt ugnen på 180 . Skölj och riv skalet av limefrukterna. Pressa juicen och använd 4 msk till tårtbotten, spar resten till limecurden.

3. Mal mandeln. Blanda den med linfrö, bakpulver, rismjöl och kokosflingor.

4. Knäck äggen och vispa dem med rårörsockret till en ljus och fluffig smet. Rör ner zucchinirivet och mjölblandningen. Låt stå i 10 minuter.

5. Klä 2 bakformar, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj dem med kokosolja. Fördela smeten i formarna och grädda långt ner i ugnen ca 40 minuter. Känn med sticka att kakan inte är kladdig inuti. Låt svalna.

6. LIMECURD: Rör ut maizenastärkelse i lite av limejuicen, häll resten av juicen i en kastrull tillsammans med hälften av sockret och kokosgrädden och koka upp. Vispa ner maizenan, koka upp och dra av från plattan.
Tips! Om färdig lemoncurd används, smaksätt gärna lite extra med rivet limeskal.

7. Vispa äggulorna med resten av sockret, tillsätt lite av maizenablandningen och blanda ordentligt. Häll allt i kastrullen och sjud försiktigt på mycket svag värme under vispning tills krämen är tjock. Vispa i kokosoljan så krämen blir blank och fin. Täck och ställ kallt.

8. KOKOSGRÄDDE: Öppna förpackningarna och skeda ur allt det tjocka vita. Vispa till en krämig grädde.
Smaksätt kokosgrädden med några skedar av limecurden.
Tips! Ställ kokosgrädden i kylen i god tid innan du ska vispa den. Den kan bytas mot vispgrädde.

9. MONTERA TÅRTAN: Halvera varje botten längs med så att du får fyra bottnar. Putsa dem lätt så de blir plana. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat och bred på hälften av limecurden. Fortsätt med nästa tårtbotten och hälften av kokosgrädden, sedan nästa tårtbotten och resten av limecurden. Lägg på den sista tårtbottnen, täck med kokosgrädde och garnera med kokoschips, rivet limeskal och ätliga blommor, som zucchiniblommor eller blommor från krasse.

Hemköp chat icon