Hemköp

Ljummen mangoldsallad med äpple, prosciutto, ricotta och surdegskrutonger

Ugnsbakade oliver och prosciutto ger den här salladen en fyllig smak och smakar underbart tillsammans med äpplets sötma.

35 min

Ljummen mangoldsallad med äpple, prosciutto, ricotta och surdegskrutonger

Ingredienser

  • 1 dl
    leccino- eller kalamataoliver utan kärnor
  • 150 g
    surdegsbröd
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 80 g
    prosciutto
  • 800 g
    mangold
  • 0.5 st
    citron
  • 1 st
    vitlökklyfta
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 st
    äpple, skuret i bitar
  • 1 dl
    färsk, hackad persilja
  • 150 g
    ricotta

Gör så här

1. Värm ugnen till 180 grader. Torka av oliverna och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt, sätt in i ugnen i 20 min.

2. Riv brödet i små bitar, blanda i en skål tillsammans med olivolja, salt och peppar och rör om.

3. Lägg brödrivet tillsammans med skivorna av prosciutto i ugnen tillsammans med oliverna. Tillaga i ytterligare 5 min, ta sedan ut prosciutton (den ska vara krispig).

4. Rosta brödet i några minuter till, tills det har fått färg. Ta ut allt från ugnen och låt svalna.

5. Tvätta mangolden väl innan du separerar bladen från de vita stjälkarna. Skär stjälkarna i 10 cm bitar och halvera eventuella breda stjälkar.

6. Blanda stjälkarna med juice från en halv citron och citronskal. Skär bladen i tjocka remsor. 

7. Stek vitlök i olivolja på låg värme i 1 min, öka värmen och lägg i stjälkarna.

8. Krydda med salt och stek i några min tills det blir torrt, rör i mangoldblad, salta igen. Du kan behöva steka i två omgångar beroende på storlek på stekpanna.

9. Lägg upp mangold på en stor tallrik, toppa med brödkrutonger, torkade oliver och äppelbitar. Smula över prosciutto. Garnera med persilja och en droppe olivolja. Servera ricotta vid sidan om.

Tips! För en vegetarisk variant kan du ersätta prosciutto med tempeh.

4 portioner

Hemköp chat icon