Hemköp

Lyckokakor

60 min

Lyckokakor

Portioner: 30

Ingredienser

75 g smör
4 st äggvitor från ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 msk glukos, finns i din matbutik eller hos apoteken
3 msk vispgrädde
1 tsk rivet citronskal
½ krm vaniljpulver
1 st bittermandel

TILL DEKORATION:
100 g vit choklad
silvrigt eller guldigt strössel eller pulver

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret. Vispa äggvitor och strösocker med elvisp i någon minut tills det blir vitt och fluffigt. Vänd försiktigt ner salt och vetemjöl i vitorna. Tillsätt glukos, smält smör, vispgrädde, rivet citronskal samt bittermandel och rör till en jämn smet.

3. Klicka ut smeten med hjälp av undersidan av en sked på en plåt med bakplåtspapper och forma runda, cirka 7–8 cm breda cirklar. Det är viktigt att smeten breds ut i ett supertunt jämnt lager.

4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 4 minuter, tills flarnen har fått en gyllene färg i kanterna.

5. Lyft upp flarnen ett och ett med en palett eller stekspade och lägg dem i din hand. Här är det viktigt att vara lite snabb så att inte kakorna stelnar för mycket. Vänd flarnet upp och ned och lägg en lapp med något budskap, ordspråk eller en hälsning skrivet på i mitten av det. Vik till en halvmåne, och vik långsidan över kanten på en skål med ändarna mot varandra.

6. Smält chokladen över ett vattenbad och doppa kakorna i chokladen. Strö̈ på valfritt strössel eller pulver. Låt stelna.

Hemköp chat icon