Hemköp

Focaccia

Makalös focaccia som kräver sin tid men blir makalöst god. I själva verket är det tiden som gör allt arbete, det enda som krävs är att du arbetar degen några minuter och sedan viker den några gånger. Sedan blir den fantastisk när du gör annat!

45 min

Focaccia

Ingredienser

 • 5 dl
  vatten, 20 grader
 • 100 g
  jäst
 • 1.25 l
  vetemjöl special
 • 2 dl
  olivolja
 • 1 msk
  salt

Gör så här

1. Rör ihop vatten och smulad jäst. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta samman, gärna i maskin, tillsätt därefter resten av mjölet. Häll i salt och knåda in och avsluta med olivolja. Arbeta in olivoljan i degen tills allt gått samman och degen är ordentligt arbetad, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska vara ca 23 grader när den är färdigarbetad, kontrollera gärna med kökstermometer.

2. Häll degen i en stor oljad plastburk och sätt på ett lock eller en kökshandduk, låt stå i rumstemperatur och jäsa i ca 4 timmar. Vik "fyrslagsvik" varje halvtimme genom att vika in degen från kanterna in mot mitten. Dra lite i degen när du gör detta, det gör att du förlänger glutentrådarna. Ställ in i kylskåp och låt jäsa i ca 20 timmar i kyl.

3. Tryck försiktigt ut i oljad form och grädda på 275 grader i ca 20 minuter. Toppa om du vill först med lite hackade örter, strimlad lök, oliver eller annat du önskar. Focaccian är också väldigt god med bara lite salt. Låt focaccian svalna lite innan du stjälper upp den på galler och låter kallna under bakduk. Den stora mängden vatten och olivolja gör att focaccian håller sig saftig i flera dagar!

8 portioner

33,85 kr
Hemköp chat icon