Recept från Hemlagat, Sommar 2019
40 min
Portioner: 4
PAJ:
30 g smör
½ dl strösocker
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver
½ lime, rivet skal
500 g jordgubbar
1 pkt frysta smördegsplattor, 425 g
1 ägg, till pensling
TILL SERVERING:
3 dl vispgrädde
½ liter vaniljglass
1. Ta fram smördegsplattorna, lägg dem på ett bakplåtspapper eller en ren handduk och låt tina ca 15 min.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp smör, strösocker, vatten och vaniljpulver i en kastrull.
3. Koka upp och rör tills sockret löst sig, ställ åt sidan och tillsätt limeskalet.
4. Ansa jordgubbarna och dela dem på mitten.
5. Fördela i 4–6 ugnsfasta, smorda formar, häll över karamellen.
6. Kavla ut den tinade smördegen och skär ut rundlar ca 1 cm större än omkretsen på formarna. Lägg locket över jordgubbskaramellen och tryck ner den så att den täcker bären helt.
7. Nagga med gaffel och pensla med uppvispat ägg. Sätt in formarna i mitten av ugnen och baka ca 20–25 minuter.
8. Ta ut formarna och låt dem svalna. Stjälp sedan upp tarte tatinerna och servera dem med vispad grädde och eller vaniljglass.