Hemköp

Mjuk dadelkaka med lingonfrosting

Recept från i säsong, december 2016

60 min

Mjuk dadelkaka med lingonfrosting

Ingredienser

  • 1 pk
    dadlar, urkärnade
  • 2 dl
    socker
  • 3 dl
    vatten
  • 200 g
    smör
  • 2 st
    ägg
  • 3.5 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 1 tsk
    bikarbonat
  • 1 msk
    pepparkakskrydda

LINGONFROSTING

  • 1 fp
    färskost
  • 2 dl
    florsocker
  • 25 g
    rumstempererat smör
  • 1 dl
    lingon

Gör så här

1. Kärna ur dadlarna, dela i mindre bitar och lägg i en kastrull med vatten och socker.

2. Koka dadlarna mjuka ca 3–4 minuter. Tillsätt smör i den heta dadelkrämen och vispa tills smöret smält. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker pepparkakskrydda och tillsätt i smeten. Blanda väl.

4. Häll i en smord och bröad kakform och grädda i 175° ca 50 minuter.

5. Lingonfrosting: Vispa samman färskost med florsocker och smör, vänd ner lingon. Servera till eller på dadelkakan.

TIPS: Välj rätt dadel. Allra godast blir det om du använder medjool-dadlar. Extra stora, mjuka och saftiga men samtidigt sådär perfekt sega.

4 portioner

129,80 kr
Hemköp chat icon