Hemköp

Mapo tofu med gurka & broccoli

35 min

Mapo tofu med gurka & broccoli

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris/gryn
1 fp mandel (100 g)
3 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk kinesisk soja
1 tsk majsstärkelse
2 fp tofu (560 g)
1 bit ingfära
½ dl neutral olja
3 vitlöksklyftor
1 ½ tsk sambal oelek
½ gurka
½ romansallad
250 g broccoli
150 g morötter (1-2 st)
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

2. Mandelsås (mixerbunke + mixerstav): Tillsätt 1 fp mandel (100 g), 3 ½ dl vatten, 3 msk tomatpuré, 1 msk honung, 1 msk kinesisk soja och 1 tsk majsstärkelse i bunken. Mixa till en halvslät sås.

3. Tofu (skål): Skär 2 fp tofu (540 g) i 1-2 cm stora tärningar.

4. Mapo tofu (stekpanna): Skala och riv 1 bit ingefära till 3-4 msk. Hetta upp ½ dl neutral olja och fräs ingefäran, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 ½ tsk sambal oelek och 1 tsk svartpeppar på hög värme i 1-2 min. Blanda ner tofun och stek i ytterligare 2-3 min.

5. Sänk till medelhög värme och rör ner mandelsåsen i pannan. Låt puttra ca 5 min.

6. Sallad (skål): Skär ½ gurka i tunna halvmånar. Grovhacka ½ romansallad. Skär 250 g broccoli i små bitar/tunna skivor. Skala och grovriv 150 g morötter (1-2 st). Blanda grönsakerna i skålen och ringla över 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 2 krm salt.

7. Servera tofun i mandelsåsen med riset/grynen och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Det går bra att frysa tofun och riset.

Förbered: Mandelsåsen (punkt 2) går bra att göra i förväg. Förvara i övertäckt bunke i kylen.

Hemköp chat icon