Hemköp

Ugnsstekt kalkon med gulbetor samt äppel- och rosmarinsås

45 min

Ugnsstekt kalkon med gulbetor samt äppel- och rosmarinsås

Portioner: 4

Ingredienser

600 g gulbetor
1 bakpotatis
1 kålrabbi
100 g rödlök (1-2 st)
½ purjolök
250 g morötter (2-3 st)
3 msk olivolja
ca 700 g kalkonstek
2 tsk oregano
1 rött äpple
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk majsstärkelse
1 tsk rosmarin
1 tsk kinesisk soja
1 tsk buljongpulver

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Grönsaker (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala och skär 600 g gulbetor, 1 bakpotatis och 1 kålrabbi i 2 cm stora bitar. Klyfta 100 g rödlök (1-2 st), skär ½ purjolök (vita delen) och 250 g morötter (2-3 st) i 2 cm breda slantar. Blanda allt på plåten med 2 msk olivolja, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen i 10 min.

3. Kalkon (stekpanna): Vik ut ca 700 g kalkonstek och krydda med 2 tsk oregano, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och bryn kalkonen runt om på hög värme i 5 min.

4. Ta ut plåten med rotfrukter, fös undan lite av grönsakerna och lägg kalkonen på plåten. Stek allt tillsammans i mitten av ugnen i ca 30 min (eller tills kalkonens innertemp. är 70°).

5. Sås (liten kastrull): Skär 1 rött äpple i 1 cm stora tärningar. Vispa samman 1 ½ dl vispgrädde, 2 dl vatten, 1 tsk majsstärkelse, 1 tsk rosmarin, 1 tsk kinesisk soja, 1 tsk buljongpulver (alt. 1/3 tärning), 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i kastrullen. Koka upp såsen och tillsätt äppeltärningarna, låt puttra på svag värme i ca 8-10 min. Mosa sönder äppeltärningarna med en visp eller liknande.

6. Skär kalkonen i skivor och servera med de rostade rotfrukterna och såsen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över bör den ätas inom 2-3 dagar efter tillagning. Köttet och såsen går bra att frysa.

Förbered: Skala och skär alla rotfrukter i förväg (punkt 2). Förvara i en bunke med kallt vatten i kylen.

Tips! Se till att kalkonen är genomstekt och att köttsaften är klar och inte rosa innan den serveras. Detta kan ta olika lång tid i olika ugnar, så det säkraste är att använda en termometer som du sticker in i den tjockaste delen av steken. Innertemperaturen ska vara 70° när kalkonsteken är klar.

Hemköp chat icon