25 min
Portioner: 4
200 g morötter (2-3 st)
½ purjolök
1 fp körsbärstomater (250 g)
4 port valfritt gryn
4 msk olivolja
1 fp torkade röda linser (200 g)
2 dl vispgrädde
1 msk buljongpulver
½ msk timjan
250 g broccoli
1 citron
1 kruka persilja
3 vitlöksklyftor
1. Grytgrönsaker: Skala 200 g morötter (2-3 st). Skär morötterna och ½ purjolök i 1 cm breda slantar. Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g).
2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.
3. Gryta (kastrull): Hetta upp 1 msk olivolja i kastrullen och bryn morötterna, purjon och tomaterna på medelhög värme ca 3 min. Tillsätt 1 fp torkade röda linser (200 g), 5 dl vatten, 2 dl vispgrädde, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ½ msk timjan, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i kastrullen. Låt puttra på medelvärme 5-7 min.
4. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter. Tillsätt broccolin i grytan och låt puttra ytterligare ca 3 min, tills linserna är al dente.
5. Gremolata (skål): Riv ner skalet och pressa saften från 1 citron ner i skålen. Hacka 1 kruka persilja och 3 vitlöksklyftor. Blanda ner persiljan, vitlöken och 3 msk olivolja i skålen.
6. Servera grytan med riset/grynen och toppa med gremolatan.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Grytan går bra att frysa in och ta fram vid ett annat tillfälle. I kylen håller maten 3-4 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Skala och skär grönsakerna (punkt 1) och broccolin (punkt 4) i förväg och förvara i kylen fram till beredning.
Tips! Gremolatan har en kraftig vitlökssmak, är man känslig kan det räcka med 1 vitlöksklyfta.