35 min
Portioner: 4
4 port valfritt gryn
ca 600 g rödspättafilé
½ purjolök
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 citron
½ gurka
1 äpple
1 fp rädisor (125 g)
150 g morötter (1-2 st)
1 fp persilja (20 g)
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka valfritt gryn (gärna bulgur) till 4 personer.
3. Fisk & purjo (ugnsform 20 x 30 cm): Fördela ca 600 g rödspättafilé i formen, krydda med ¾ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Finstrimla ½ purjolök (gröna delen) och fördela på fisken i formen.
4. Gräddblandning (bunke): Blanda 1 dl vispgrädde, 2 dl mjölk och saften från ½ citron i bunken. Häll blandningen över fisken och purjon och stek i mitten av ugnen i ca 20 min.
5. Grynsallad (stor skål): Skär ½ gurka och 1 äpple i 1 cm stora tärningar. Skär 1 fp rädisor (125 g) i kvartar. Skala och skär 150 g morötter (1-2 st) i 1 cm stora tärningar. Hacka 1 fp persilja (20 g). Lägg alla grönsaker i skålen och blanda med de kokta grynen, 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och 2 krm salt.
6. Skär ½ citron i klyftor. Servera rödspättan i såsen med grynsalladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Tips! Om ni vet att era barn inte gillar maten blandad så kan ni lägga grönsakerna och äpplet i små skålar så får man blanda själv och smaka sig fram.