25 min
Portioner: 4
250 g potatis
1 bakpotatis
250 g morötter (2-3 st)
200 g majrova
100 g rödlök (1-2 st)
½ zucchini
3 msk olivolja
1 msk oregano
½ gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 fp halloumi (200 g)
1 röd paprika
1 fp svarta oliver (240 g)
1 fp babyspenat (70 g)
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Grönsaker (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala och skär 250 g potatis, 1 bakpotatis, 250 g morötter (2-3 st) och 200 g majrova i 2 cm breda klyftor. Skär 100 g rödlök (1-2 st) i klyftor och ½ zucchini i 1 cm breda halvmånar. Blanda alla grönsakerna på plåten, ringla över 2 msk olivolja, 1 msk oregano, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Sätt in högt upp i ugnen i ca 25 min.
3. Tzatziki (skål): Grovriv ½ gurka och krama ur vätskan. Blanda gurkan med 2 dl turkisk yoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
4. Halloumi (stekpanna): Skär 1 fp halloumi (200 g) i ½ cm breda skivor. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och stek halloumin 1-2 min/sida.
5. Skär 1 röd paprika i 2 cm stora bitar. Ta ut plåten och blanda ugnsgrönsakerna med paprikan, 1 fp avrunna svarta oliver (240 g) och 1 fp babyspenat (70 g).
6. Servera grönsaksplåten med den stekta halloumin och tzatzikin.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Mat som blir över håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Grönsakerna (punkt 2) går bra att skära i förväg och förvara i en bunke med vatten i kylen. Tzatzikin går också bra att göra i förväg och förvara i en övertäckt bunke i kylen.