Hemköp

Asiatisk sallad med vattenmelon, avokado och lime

40 min

Asiatisk sallad med vattenmelon, avokado och lime

Portioner: 4

Ingredienser

3 dl valfritt ris
1 fp kokosgrädde (250 ml)
250 g broccoli
1 bit ingefära
2 lime
½ dl neutral olja
2 msk kinesisk soja
1 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 fp cashewnötter (100 g)
200 g morötter (2-3 st)
½ zucchini
1 fp kokta gröna linser (400 g)
½ minivattenmelon
2 avokado

Gör så här

1. Kokosris (kastrull): Koka upp 3 dl valfritt ris (gärna basmati) med 1 fp kokosgrädde (250 ml), 3 ½ dl vatten och 1 tsk salt i kastrullen. Låt puttra på svag värme enligt tidsangivelserna på förpackningen. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter och lägg ovanpå riset de sista 5 min av koktiden.

2. Dressing (skål): Skala och riv 1 bit ingefära till ca 2 msk riven. Blanda ingefäran med saften från 2 lime, ½ dl neutral olja, 2 msk vatten, 2 msk kinesisk soja, 1 msk flytande honung, 1 tsk sambal oelek och ½ tsk salt i skålen.

3. Cashewnötter (stekpanna): Torrosta 1 fp cashewnötter (100 g) på medelhög värme ca 3 min, tills de får färg.

4. Grönsaker (stort serveringsfat): Skala 200 g morötter (2-3 st). Skärmorötterna och ½ zucchini i remsor med en skalare/osthyvel. Blanda morötterna, zucchinin, det kokta riset och broccolin i skålen med 1 fp skölja kokta gröna linser (400 g).

5. Gröp ur och skär ½ minivattenmelon i 2 cm stora bitar. Halvera, gröp ur och skiva 2 avokado. Fördela melonen, avokadon och nötterna överst på fatet. Ringla över dressingen och servera!

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Den här rätten passar bra i matlådan om det blir mat över. I kylen håller den 1-2 dagar efter tillagning.

Förbered: Dressingen (punkt 2) går bra att göra i ordning i förväg. Förvara i övertäckt skål i kylen. Även cashewnötterna (punkt 3) går bra att rosta i förväg. Förvara i en burk med tätslutande lock.

Hemköp chat icon