Hemköp

Pumpabollar med tomatsås och rostad aubergine

40 min

Pumpabollar med tomatsås och rostad aubergine

Portioner: 4

Ingredienser

1 aubergine
4 msk olivolja
100 g gul lök (1-2 st)
2 vitlöksklyftor
2 fp krossade tomater med örter (780 g)
1 msk buljongpulver
½ msk balsamvinäger
1 fp pumpakärnor (100 g)
2 fp kikärtor (760 g)
1 ägg
½ dl majsstärkelse
1 ½ msk oregano
1 ½ tsk spiskummin
4 port valfrit pasta
1 fp mozzarella (125 g)
1 fp salladsmix (70 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.

2. Aubergine (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär 1 aubergine i 1 cm breda skivor och lägg på plåten. Ringla över ½ tsk salt och 1 msk olivolja. Rosta i mitten av ugnen ca 25 min.

3. Tomatsås (kastrull): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Hetta upp 1 msk olivolja i kastrullen och bryn hälften av löken (50 g) och 2 pressade vitlöksklyftor i 2 min på medelhög värme. Tillsätt 2 fp krossade tomater med örter (780 g), 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ½ msk balsamvinäger, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Låt puttra på medelvärme ca 20 min.

4. Bollar (bunke + stekpanna + fat): Tillsätt resten av den hackade löken (50 g), 1 fp pumpakärnor (100 g), 2 fp avrunna kikärtor (760 g), 1 ägg, ½ dl majsstärkelse, 1 ½ msk oregano, 1 ½ tsk spiskummin, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Mixa till en halvgrov smet och forma ca 16 bollar. Lägg på fatet.

5. Koka valfri pasta (gärna spaghetti) till 4 personer.

6. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och stek bollarna runt om i 4-5 min på medelhög värme.

7. Tärna 1 fp mozzarella (125 g). Vänd ner 1 fp salladsmix (70 g) och mozzarellan i den avrunna kokta pastan. Servera pastan med tomatsåsen, pumpabollarna och auberginen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Den här rätten passar bäst att ätas 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över. Pastan och tomatsåsen går bra att frysa in.

Förbered: Tomatsåsen (punkt 3) går utmärkt att göra i förväg. Kyl ner såsen och förvara i en övertäckt bunke i kylen. När det är dags för middag, värm på såsen och servera till pastan.

Tips! Om ni har tid kan ni låta tomatsåsen puttra i ytterligare 10-20 min, smakerna kommer fram ännu mer om den får koka lite längre.

Hemköp chat icon