Hemköp

”Bouillabaisse” med rostad potatis och pepparrotsfärskost

Ljuvlig vegetarisk variant på den franska klassikern bouillabaisse. Istället för fisk tillsätts gröna linser och grytan toppas med pepparrotsfärskost. Bon appétit!

40 min

”Bouillabaisse” med rostad potatis och pepparrotsfärskost

Ingredienser

  • 900 g
    potatis
  • 3.5 msk
    olivolja
  • 2 tsk
    timjan
  • 0.3 st
    purjolök
  • 1 st
    fänkål
  • 150 g
    lök (1-2 st)
  • 300 g
    morot (3-4 st)
  • 1 paket
    saffran (0,5 g)
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 0.5 dl
    tomatpuré
  • 2 fp
    krossade tomater (780 g)
  • 1 st
    buljongpulver eller 1 buljongtärning
  • 3 st
    lagerblad
  • 1 msk
    oregano
  • 0.5 msk
    timjan
  • 1 krm
    cayennepeppar
  • 1 msk
    balsamvinäger
  • 1 fp
    kokta gröna linser (380 g)
  • 1 fp
    pepparrotsfärskost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skölj potatis och lägg på en plåt. Blanda med olivolja, timjan och salt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills potatisen är mjuk och fått färg.

3. Strimla purjolök. Ansa och skär fänkål i mindre bitar. Klyfta gul lök. Skala och skär morötter i 1 cm breda slantar.

4. Hetta upp olivolja i en gryta och bryn grytgrönsakerna med saffran, pressade vitlöksklyftor och tomatpuré i 3-4 min på medelvärme. Tillsätt krossade tomater, buljongpulver (alt. 1 tärning), lagerblad, oregano, timjan, cayennepeppar och balsamvinäger i grytan. Låt puttra på medelvärme ca 20 min.

5. Skölj kokta gröna linser och tillsätt i grytan. Låt allt bli varmt ca 1-2 min.

6. Servera bouillabaissen med den rostade potatisen och pepparrotsfärskost som klickas ner i grytan. Smaklig måltid!

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten minst 2-3 dagar i kylen. Bouillabaissen går bra att frysa.

Förbered: Grytgrönsakerna (punkt 3) går utmärkt att skära i förväg och förvara i en övertäckt bunke i kylen.

4 portioner

161,11 kr
Hemköp chat icon