Ljuvlig vegetarisk variant på den franska klassikern bouillabaisse. Istället för fisk tillsätts gröna linser och grytan toppas med pepparrotsfärskost. Bon appétit!
40 min
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skölj potatis och lägg på en plåt. Blanda med olivolja, timjan och salt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills potatisen är mjuk och fått färg.
3. Strimla purjolök. Ansa och skär fänkål i mindre bitar. Klyfta gul lök. Skala och skär morötter i 1 cm breda slantar.
4. Hetta upp olivolja i en gryta och bryn grytgrönsakerna med saffran, pressade vitlöksklyftor och tomatpuré i 3-4 min på medelvärme. Tillsätt krossade tomater, buljongpulver (alt. 1 tärning), lagerblad, oregano, timjan, cayennepeppar och balsamvinäger i grytan. Låt puttra på medelvärme ca 20 min.
5. Skölj kokta gröna linser och tillsätt i grytan. Låt allt bli varmt ca 1-2 min.
6. Servera bouillabaissen med den rostade potatisen och pepparrotsfärskost som klickas ner i grytan. Smaklig måltid!
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten minst 2-3 dagar i kylen. Bouillabaissen går bra att frysa.
Förbered: Grytgrönsakerna (punkt 3) går utmärkt att skära i förväg och förvara i en övertäckt bunke i kylen.
4 portioner