Recept från Vardagskassen v.35 (2017)
40 min
Portioner: 4
2 tsk smör
2 ½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
4 msk ströbröd
50 g gul lök (½-1 st)
ca 500 g blandfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 ½ tsk timjan
900 g kokpotatis
2 tsk kinesisk soja
1 tsk buljongpulver
1 bit rödkål (400 g)
1 äpple
1 ½ msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 burk svartvinbärsgelé (225 g)
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Köttfärslimpa (bunke + galler + ugnsform 20 x 30 cm): Smörj formen med 2 tsk smör. Blanda ½ dl vispgrädde, ½ dl mjölk och 4 msk ströbröd i bunken. Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Vänd ner löken tillsammans med ca 500 g blandfärs, 1 ägg, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, 1 ½ tsk timjan, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Blanda väl.
3. Forma färssmeten till två limpor och lägg i formen. Sätt in formen på gallret högt upp i ugnen och stek i ca 30 min.
4. Koka 900 g kokpotatis.
5. Sås (liten kastrull): Vispa ihop 2 dl vispgrädde, 2 dl vatten, 2 tsk kinesisk soja, 1 tsk buljongpulver (alt. 1/3 tärning), 1 tsk timjan, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra på svag värme ca 10 min.
6. Rödkålssallad (skål): Strimla 1 bit rödkål (400 g). Tärna 1 äpple. Blanda kålen och äpplet med 1 ½ msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och 2 krm salt i skålen.
7. Skiva köttfärslimporna och servera med potatisen, såsen, rödkålssalladen och 1 burk svartvinbärsgelé (225 g).
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över bör den ätas inom 2-3 dagar. Köttfärslimporna och såsen går bra att frysa.
Förbered: Blanda smeten och forma färslimporna (punkt 2-3) och förvara i formen i kylen. Ingredienserna till såsen (punkt 5) kan blandas samman i förväg och förvaras i kylen.
Tips! Koka potatisen med skal och låt var och en skala vid bordet, så går matlagningen smidigare.