Recept från Vegetariska kassen v.36
30 min
Portioner: 4
1 fp carnaroliris (250 g)
1 msk buljongpulver
1 ägg
1 ½ dl + 4 ½ msk neutral olja
½ citron
1 vitlöksklyfta
½ gurka
1 passionsfrukt
½ msk kinesisk soja
½ lime
1 tsk flytande honung
2 fp tofu (540 g)
1 dl majsstärkelse
½ zucchini
200 g morötter (2-3 st)
1 gul paprika
250 g broccoli
100 g rödlök (1-2 st)
1. Koka 1 fp carnaroliris (250 g) med 6 dl vatten och 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ca 20 min tills riset är al dente.
2. Aioli (mixerbunke + mixerstav): Knäck 1 ägg i bunken. Tillsätt 1 ½ dl neutral olja, saften från ½ citron, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Sätt mixerstaven i botten och mixa till en kräm ca 15 sek.
3. Gurka (skål): Skär ½ gurka i tunna skivor. Gröp ur 1 passionsfrukt och blanda med gurkan i skålen.
4. Dressing (skål): Blanda 1 ½ msk neutral olja, 1 msk vatten, ½ msk kinesisk soja, saften från ½ lime, och 1 tsk flytande honung i skålen.
5. Tofu (bunke + stekpanna + skål): Skär 2 fp tofu (540 g) i 2 cm stora bitar. Lägg i bunken och blanda ner 1 dl majsstärkelse. Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan och stek tofun gyllenbrun på medelhög värme ca 7-8 min. Rör runt då och då. Lägg över tofun i skålen.
6. Under tiden - grönsaker: Skär ½ zucchini i tunna halvmånar. Skala 200 g morötter (2-3 st) och skär i tunna slantar. Tärna 1 gul paprika. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och klyfta 100 g rödlök (1-2 st). Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och fräs grönsakerna på hög värme 3 min. Krydda med ½ tsk salt. Vänd ner tofun och dressingen bland grönsakerna.
7. Servera tofupytten med riset, aiolin och den marinerade gurkan.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagningen.
Förbered: Mixa aiolin (punkt 2), skär gurkan (punkt 3) och blanda dressingen (punkt 4) i förväg. Förvara i kylen fram till servering.
Tips! Om du har en mandolin, använd gärna den när du skivar gurkan för att få riktigt tunna och krispiga skivor!