Recept från Vardagskassen v.36 (2017)
20 min
Portioner: 4
4 port valfritt gryn
½ zucchini
2 dl crème fraiche
½ kruka gräslök
½ citron
ca 600 g sejfilé
2 krm vitpeppar
½ fp riven Grana padano (50 g)
250 g broccoli
1 msk olivolja
250 g tomater (3-4 st)
½ fp salladsmix (35 g)
½ msk vitvinsvinäger
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka valfritt gryn till 4 personer.
3. Fiskgratäng (bunke + ugnsform 20 x 30 cm): Grovriv ½ zucchini och krama ur vätskan. Blanda zucchinin med 2 dl crème fraiche, ½ kruka hackad gräslök, saften från ½ citron, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i bunken.
4. Krydda ca 600 g sejfilé med 1 tsk salt, 2 krm vitpeppar och lägg i formen. Häll zucchiniröran över fisken och toppa med ½ fp riven Grana padano (50 g). Gratinera fisken i mitten av ugnen 15-20 min.
5. Sallad (skål): Skär 250 g broccoli i små bitar och buketter. Blanda broccolin med 1 msk olivolja i skålen och massera med händerna ca 1 min. Tärna 250 g tomater (3-4 st). Blanda ner tomaterna, ½ fp salladsmix (35 g), ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt i skålen med broccoli.
6. Servera fiskgratängen med grynen och salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen. Det går även bra att frysa in fisken och grynen men inte salladen.
Förbered: Grovriv zucchinin och blanda såsen (punkt 3) i förväg. Förvara i en övertäckt bunke i kylen.
Tips! Om ni hellre vill servera broccolin varm, lägg den runtom fisken i formen och gratinera i ugnen.